Merkelova: Bez gornje granice za izbeglice

Svetske vesti - Sreda 09.09.2015 - 12:15

Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je od EU da postigne dogovor o proporcionalnoj podeli izbeglica bez ograničenja njihovog broja.

Nema ograničenja broja izbeglica koje bi ušle u Nemačku. Foto: happytv.rs Nema ograničenja broja izbeglica koje bi ušle u Nemačku. Foto: happytv.rs


Merkelova je tako otišla mnogo dalje u pokušaju da reši problem od plana koji je nešto ranije predstavila Evropska komisija.

"Potreban nam je obavezujući dogovor o obavezujućoj raspodeli izbeglica izmedju država članica, prema pravednim kriterijumima", rekla je Merkelova u obraćanju nemačkom parlamentu, a prenela je agencija AFP.

"Ne možemo da kažemo da ćemo raspodeliti fiksni broj izbeglica. Ne možemo samo da odredimo gornju granicu broja izbeglica i da kažemo 'Baš nas briga za one iznad te granice", istakla je nemačka kancelarka.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker predstavio je danas u Evropskom parlamentu u Strazburu novi plan za raspoređivanje izbeglica sa ratom zahvaćenih područja Bliskog Istoka i Afrike širom EU.

Plan predviđa da zemlje članice solidarno prime ukupno 160.000 izbeglica, koje se trenutno nalaze mahom u Grčkoj i Španiji.

U zavisnosti od veličine, bogatstva i kapaciteta, sve zemlje članice bi prema planu morale da prime izvestan broj izbeglica, a u naknadu bi trebalo da dobiji po 6. 000 evra po osobi iz fondova EU.

Merkelova je u parlamentu svoje zemlje istakla da bi "bio korak napred da postignemo ono što je Junker danas predložio", ali je dodala i da izazov dublji od proste raspodele izbeglica.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: