Merkelova: Daleko smo od rešenja za migrante

Svetske vesti - Četvrtak 24.09.2015 - 13:00

Nemačka kancelarka rekla je da je EU napravila "prvi korak" sporazumom o raspodeli 120.000 izbeglica, ali i dalje je "vrlo daleko" od globalnog rešenja.

Nemačka predlaže formiranje registracionih centara. Foto TANJUG - Nemanja Jovanović Nemačka predlaže formiranje registracionih centara. Foto TANJUG - Nemanja Jovanović
"Videli smo prvi korak, ali smo vrlo daleko od toga gde treba ići", rekla je Merkelova pred donjim domom nemačkog parlamenta, dan posle samita EU posvećenog migrantima.
 
Ona se založila za usvajanje "trajne procedure o raspodeli izbeglica u zemljama članicama" Unije.
 
Merkelova je poslanicima rekla da su potencijalne prednosti od priliva izbeglica mnogo veće od bilo kakvih opasnosti.
 
"Mogućnosti su mnogo veće od rizika, samo treba da ih prepoznamo i iskoristimo", rekla je ona.
 
Takođe je dala uveravanja da je Nemačka u stanju da se suoči s izazovima velikog priliva migranata.
 
"Ko, ako ne mi, ima snagu to da uradi?", upitala je ona.
 
Nemačka očekuje da će dobiti ove godine između 800.000 i milion zahteva za azil, što je rekord za jednu evropsku zemlju.
 
Raspodelu 120.000 izbeglica između zemalja članica EU, koja je odlučena u utorak, osporilo je više evropskih država, među kojima Slovačka i Mađarska.
 
Merkelova je takođe ukazala da se ne poštuju važeće procedure EU za prihvat izbeglica na spoljnim granicama Unije.
 
"EU je zajednica vrednosti, prava i odgovornosti", rekla je ona i dodala da su u Evropi "na snazi minimalni kriterijumi za prihvat izbeglica prilikom procedura podnošenja zahteva za azil" i da to još nije obezbeđeno na granicama Unije.
 
Nemačka kancelarka je rekla da su u EU razgovarali i o tome kako se treba suočiti sa samim uzrocima izbegličke krize i navela da će se o tome razgovarati na margini Generalne skupštine UN krajem nedelje.
 
"U danima koji dolaze u Njujorku razgovaraće se o tome šta može da se uradi na globalnom nivou", rekla je Merkelova.
 
Ona je pozdravila to to je predloženo da se u novembru formiraju centri za registraciju migranata, pre svega u Grčkoj i Italij,i gde većina njih stiže, da bi se napravila razlika između izbeglica i ekonomskih migranata.
 
Guverneri 16 nemačkih saveznih država nalaze se danas u Berlinu sa kancelarkom kako bi razgovarali o tome kako da upravljaju velikim brojem migranata prilstiglih u zemlju.
 
Cilj sastanka u Berlinu jeste da se poboljša saradnja između nacionalnih i lokalnih vlasti i ubrza birokratski proces za tražiece azila. 
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: