Milanović: Za sve sam odgovoran ja, odlazim

Svetske vesti - Ponedeljak 12.09.2016 - 18:31

Zagreb -- Lider SDP Zoran Milanović izjavio je da se više neće kandidovati za predsednika te stranke. On je dodao da neće doći ni do stvaranja "velike koalicije".

Novu hrvatsku vladu će napraviti HDZ i Most; Foto: AP Novu hrvatsku vladu će napraviti HDZ i Most; Foto: AP

"Posle jučerašnjih (nedelja) rezultata na vanrednim parlamentarnim izborima neću se ponovo kandidovati za predsednika SDP.

Ne mislim da učestvujem na unutarstranačkim izborima i pozivam partijska tela da što pre raspišu izbore", rekao je on na konferenciji za novinare.

"Sad smo po mandatima na tački s koje smo krenuli 2007. godine. Otada smo rasli, pa padali. To je tako, to je rizik posla.

Za sve sam odgovoran ja. Za nas s HSS-om vežu godine i godine saradnje.

Nadam se da će HSS opstati kao jaka opozicija", rekao je Milanović o ovom porazu.

Istakao je i da neće doći do koalicije njegove SDP i HDZ, kao i da ne postoji nikakva mogućnost koalicije sa Mostom, čak iako ta stranka zatraži razgovore.

Time je ionako skoro izvesna stvar - da će novu hrvatsku vladu napraviti HDZ i Most - postala za još jedan korak bliža.

Osim toga, Milanović je rekao da je spreman da čestita lideru Hrvatske demokratske zajednice Andreju Plenkoviću na pobedi kada se njegovi saradnici izvine za sve klevete.

Milanović je takođe dodao da neće okriviti građane za mali odziv na izborima.

“Ne treba da se mudruje, zahvaljujem svima koji su nam dali podršku, ne zameram nikome.”

Prema preliminarnim rezultatima, Hrvatska demokratska zajednica je osvojila 61 mandat, a Narodna koalicija oko SDP 54. Most je treći sa 12, a Živi zid sa osam od 151 poslaničkog mesta u Saboru.

Mnogi su za slab rezultat SDP-a na izborima okrivili upravo Milanovića i njegovu retoriku koja je podsećala na desničare i zbog koje su tradicionalni glasači njegove stranke ili glasali za nekog drugog ili na dan izbora ostali kod kuće.

Zbog toga se i pominjala mogućnost njegove ostavke na mesto lidera stranke...

Osim toga, zbog izjave Milanovića nakon proglašenja preliminarnih rezultata mnogi su pomislili da on želi "veliku koaliciju" HDZ i SDP.

Time bi Most, stranka sa najvećim ucenjivačkim potencijalom, bio izbačen iz kalkulacija.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: