Milioni umiru od izlečivog oblika raka

Zivot i stil - Sreda 30.09.2015 - 09:13

Nekoliko miliona ljudi svake godine umre od izlečivog oblika raka jer ti pacijenti nemaju pristup radioterapiji ili hirurgiji, navodi se u novom broju medicinskog časopisa „Lancet Oncology” objavljenom danas u Parizu.

Više od četvrtine siromašnih pacijenata nema pristup hirurgiji za lečenje raka; Foto: Thinkstock Više od četvrtine siromašnih pacijenata nema pristup hirurgiji za lečenje raka; Foto: Thinkstock

Onkolozi su na nedavno održanom kongresu u Beču naveli da više od jedne četvrtine pacijenata obolelih od raka nema pristup "bezbednom hirurškom zahvatu" u svetu.

"Novi podaci ukazuju da više od jedne četvrtine pacijenata s niskim prihodima nema pristup hirurgiji za lečenje raka", izjavio je britanski onkolog Ričard Saliven.

Druga komisija, ustanovljena da proceni pristup pacijenata zračenju, navela je da od 40 do 60 odsto od 12 miliona obolelih od raka nema pristup tom vidu lečenja kancera, među kojima su rak dojke, prostate i pluća.

Svake godine u svetu ima 15 miliona novih onkoloških pacijenata i očekuje se da će se taj broj povećati na 22 miliona do 2030. godine.

Od tog broja oko 80 odsto slučajeva raka je izlečivo hirurškim putem, naveli su stručnjaci i dodali da oko 60 odsto može da bude lečeno radioterapijom.
 

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: