Mirba SAD-a i Kube?

Svetske vesti - Sreda 17.12.2014 - 20:22

Američki predsednik Barak Obama spreman je da preispita odnose sa Kubom, nakon oslobađanja Alana Grosa.

Svi smo mi Amerikanci - Barak Obama Svi smo mi Amerikanci - Barak Obama

Danas je, u okviru šireg sporazuma o razmeni zatvorenika, na slobodu na Kubi izašao Amerikanac Alan Gros, a tri Kubanca su puštena u SAD.

Gros je stigao u SAD posle skoro pet godina provedenih u zatvoru na Kubi, a na aerodromu ga je dočekala porodica.

Obamina administracija je objavila dokument u kom je predstavljen njen novi kurs u politici prema Kubi.

Kako prenosi Gardijan sažetu verziju, jedna od tačaka nove politike je uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kubom, koji su prekinuti 1961.

Takođe, kako se navodi, planira se ponovno otvaranje ambasade Havane, u cilju kontakata na visokom nivou, naročito zbog migracija između ove dve zemlje.

Stoji da treba obnoviti pregovore sa Kubom u vezi sa temama kao što su imigracija, ljudska prava, trgovina ljudima, borba protiv narkotika...

Embargo Amerike prema Kubi traje već pola veka i ta zemlja živi u siromaštvu, ali uprkos svemu, sankcije nisu slomile komunistički režim. O tome čitajte u posebnoj vesti OVDE.

U dokumentu se navode nova pravila koja se tiču dosadašnje politike zabrane putovanja, koja će podrazumevati da se slobodnije putuje. Takođe podrazumeva se promena kursa dosadašnje politike ministarstava za finansije i trgovinu SAD prema toj zemlji.

Takođe na papiru stoji da će politika pomoći, koju SAD planiraju da sprovedu, omogućiti veći protok informacija, što podrazumeva da će telekomunikacije i internet biti slobodniji i da će slobodnije raditi na Kubi.

Što se tiče omogućavanja slobodnijeg putovanja, ono će podrazumevati dostupnost viza za državne službenike i njihove porodice, novinare, naučnike, istraživače, religijske grupe, humanitarne organizacije, uvoznike i izvoznike itd.

"Političke promene olakšavaju Amerikancima da obezbede poslovnu obuku za privatna kubanska preduzeća i male farmere i kao i da pruže drugu podršku za kubansku privredu koja se rađa“, navodi se u dokumentu.

Najavljeno je povećanje pomoći za kubanske državljane, osim kad su u pitanju pojedini zvaničnici vlade i članovi Komunističke partije.

Najavljeno je i da će biti omogućen izvoz za više roba na Kubu, kao što su građevinski materijal i poljoprivredne alatke.

Pojedinim institucijama SAD će biti dozvoljeno da otvore tekuće raćune u kubanskim finansijskim institucijama.

Posetiocima Kube će biti dozvoljena upotreba kreditnih i platnih kartica SAD, navodi se.

Biće dozvoljeno da se plasira na Kubu mnogo više proizvoda iz oblasti moderne tehnologije, uključujući softvere, hardvere, i ostale komponente potrebne za telekomunikacione sisteme.

Biće dozvoljeno da se uradi i infrastruktura za internet i telefonske usluge između Kube i SAD, stoji u dokumentu.

Što se diplomatije tiče, kako je navedeno, Kuba i SAD će pokušati da raščiste nerešene probleme u vezi sa pomorskom granicom u Meksičkom zalivu, a u pregovore će da bude uključen i Meksiko.

Predsednik Obama je naložio državnom sekretaru Džonu Keriju da preispita to što je Kuba označena kao "država sponzor terorizma", kakav status ova zemlja ima od 1982. godine, u Americi.

SAD neće opozvati učešće Kube na Samitu Amerike 2015. godine, takođe se navodi u delovima dokumenta, koje je preneo Gardijan.
 

B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: