Mito i u Euleksu

Svetske vesti - Ponedeljak 27.10.2014 - 09:22

Glavna tuziteljka Euleksa Jaroslava Novotna i bivsi predsednik Sudskog Saveta Francesko Flori u fokusu su prisluskivanja Specijalne Jedinice protiv korupcije.

Ilustracija Ilustracija

"Koha Ditore" piše da se veruje da su oni uključeni u okončanje slučaja Fatmir Limaja, Ilir Tolaja i u slučaju eksplozije u lokalu "Sekiraca".

Tuzilac Maria Bameih optuzuje glavnog tuzioca Dzonatana Ratela za sprecavanje istrage protiv njenih kolega kao i u jednom slučaju organizovanog kriminala u koji su bili uključeni političari i biznismeni, piše dnevnik "Koha Ditore".

Pravdi Euleksa ne veruje ni njena najpoznatija tužiteljka Maria Bameih koja je obezbedila dokaze da su dvoje od najviših zvanicnika Eulekasa uzeli mito kako bi zatvorili najmanje tri slučaja.

Prst na Jaroslavu Novotnu i Franceska Florija uz prilog konkretnih materijala je uperila tuziteljka Velike Britanije na Kosovu Maria Bameih. Ona optuzuje, takodje, glavnog tuzioca Specijalnog tuzilastva na Kosovu Dzonatana Ratela, koji je do promene mandata Euleksa bio glavni tužilac, da je sprečio svaku istragu protiv njih, prenosi "Koha Ditore".

Dzonatan Ratel u svojstvu sefa tuzilastva je sprecio krivične istrage i u jednom slučaju organizovanog kriminala protiv jedne grupe vise od 10 ljudi, u koju su uključeni jedan političar i vlasnik jednog dnevnog lista u vezi sa više stotina hektara zemljišta u Prištinu i oko nje.

Euleks nije odgovorio na pitanjima "Kohe Ditore" u vezi sa slučajem. Novi Sef Eulexa Gabriel Meuci je samo rekao da " misija ima profesionalnu ekipu koji rade u jednom teskom ambijentu. Oni imaju moju absolutnu podrsku", rekao je šef Euleksa.

"Koha Ditore" je obezbedila razna dokumenta, uključujući i nekoliko dopisa tuziteljke Bameih koje je poslala njenim šefovima u EU u Briselu. U tim dopisima govori se o razni istražnim slučajevima kao sto su uplitanje spolja, primanje mita, pretnje tuziocima.Pominju se susreti Franceska Florija sa Ejupom Kamberajem, Redžepom Garajem, Imerom Ajetijem. Pominje se da je Francesko Flori imao 300 hiljada evra na žiro računu banke. Francesko Flori je priznao da se sastao nekoliko puta sa tim čovekom. Komunikacija Marie Bahmei sa zvaničnicima EU je potkrepljena prisluškivanjem, koje je obezbedila "Koha Ditore".

Tokom istrage o presluškivanju telefona u procesu protiv državnog sekretara Ministarstva Zdravlja Ilir Tolaja desila su se mnoga uplitanja. Pored odobrenja neovlašćenih i osumnjičenih lica u zatvoru u Dubravi koja je odobrenja dao ministar pravde i zamenik premijera vlade Kosova Hajredin Kuči , ljudi bliski Tolaju su se sastali i sa presednicom sudskog saveta Euleksa Francesko Flori i glavnnom tuziteljkom Euleksa Jaroslavom Novotnom. Tolaja su u zatvoru u Dubravu posetili bivši zamenik ministra finansija Astrit Haračij, Dardan Stubla i Imer Ajeti. Jedan izvestaj zatvora kaže da su ove posete bile odobrene nalogom ministra pravde Hajredina Kučija.
 

Tanjug, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: