MK: Grčka nas i dalje koči

Svetske vesti - Petak 03.10.2014 - 08:41

Češki premijer Bohuslav Sobotka izrazio je žaljenje što Grčka sporom oko imena koči Makedoniju na putu ka Evropskoj uniji.

Ima li mesta za napredak Makedonije: OEBS Ima li mesta za napredak Makedonije: OEBS

"Češka žali zbog toga što dosadašnji stav Grčke u izvesnoj meri koči ulazak Makedonije u Evropsku uniju", rekao je Sobotka na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim.

Češki premijer naglasio je da ne vidi nikakve razloge zašto Makedonija ne bi mogla da odmah uđe u NATO i EU čim ispuni postavljene kriterijume a Gruevski je dodao da je njegova zemlja uslove ispunila a da početak pristupnih pregovora blokira jedino Grčka koja ne pokazuje volju da reši spor.

"Na drugoj strani na žalost ne vidimo spremnost da se spor reši. Oni to pravdaju svojim unutrašnjim problemima ali mi mislimo da se radi o nedostatku volje", naveo je Gruevski.

Sobotoka i Gruevski su danas pažnju u bilateralnim razgovorima posvetili i privrednoj i trgovinskoj saradnji a učestvovali su i na seminaru o mogućnostima ulaganja u makedonsku privredu koji je organizovalo češko Ministarstvo industrije i trgovine.

Sobotoka je kao perspektivne oblasti u kojima bi poslovnu saradnju mogla da dalje razvijaju češka preduzeća naveo gasnu industriju, modernizaciju infrastrukture i isporuke ekoloških tehnologija u Makedoniju.

Makedonskog premijera primio je i češki predsednik Miloš Zeman.
 

B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: