MMF: Kriza u Rusiji možda prolazi

Svetske vesti - Petak 06.05.2016 - 17:36

Najgora ekonomska kriza u Rusiji je možda prošla, saopštio je Međunarodni monetarni fond.

U Rusiji najgore prošlo; Foto: Reuters U Rusiji najgore prošlo; Foto: Reuters

MMF je istovremeno upozorio i da potencijalna stagnacija evrozone i promena politika uzrokuju da perspektive centralne Evrope budu još neizvesnije.

U objavljenom izveštaju za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu (CESEE), navodi se da uspon populističkih partija u nekim državama, slab rast globalne ekonomije i starenje populacije otežavaju situaciju, navodi agencija Rojters.

Oslanjajući se na prognoze predstavljene prošlog meseca, MMF je saopštio da će rast BDP-a u regionu centralne Evrope, od Poljske do Turske, ostati na zdravim temeljima u rasponu od 3,0 do 4,0 odsto u ovoj godini, dok će Rusija i većina njenih suseda ostati u recesiji.

"Iako je primetan snažan ciklični oporavak u zemljama CESEE, rizici su porasli.

Najveća kočnica po rast regiona bi mogla biti stagnacija evrozone, koja je najveći trgovinski partner za većinu zemalja iz regiona CESEE", navodi se u izveštaju MMF-a.

Zamenik direktora evropskog odeljenja MMF-a Mahmud Pradan je izjavio da je ekonomija evrozone počela ovu godinu u boljem svetlu od očekivanog, ali da je i dalje u "očiglednoj opasnosti".

On je, takođe, podržao novu ukrajinsku vladu, navodeći da su njeni prvi signali poštovanja reformskih napora "vrlo ohrabrujući".
 

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: