Modijano dobitnik Nobela

Svetske vesti - Četvrtak 09.10.2014 - 12:49

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2014. godinu je francuski pisac Patrik Modijano.

(Foto: lepoint.fr) (Foto: lepoint.fr)

Modijano je rođen 30. jula 1945. godine, a dobitnik je brojnih francuskih i evropskih nagrada i priznanja, među kojima su "Dijamantsko pero", Nagrada Francuske akademije, Nagrada knjižara i izdavača, a za roman "Ulica mračnih želja", koji je bio roman godine, Gonkurovu nagradu...

Njegovi najpoznatiji romani su: "Mesto za zvezdu","Noćobdijino kolo","Kružni bulevar","Tužna vila","Porodična knjižica", "Ulica mračnih dućana","Jedna mladost","Tako vrsni momci","Izgubljeni kraj","Cirkus prolazi","Svadbeno putovanje","Avgustovske nedelje","Dora Bruder" …

"Patrik Modijano je izuzetno poznat u Francuskoj i nigde više. Piše knjige za decu, scenarije za filmove, ali najviše romane. Teme su mu sećanja, identitet i vreme" rekao je Peter Englund u ime švedske Akademije.

Advokat švedske akademije Peter Englund u februaru je primio 271 nominaciju za ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost, što je rezultiralo listom od 210 imena.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: