Moguće ukidanje sankcija Rusiji

Svetske vesti - Petak 17.10.2014 - 14:19

Šefovi diplomatija Evropske unije u ponedeljak će razmotriti da li napredak u mirovnom planu u Ukrajini omogućava ublažavanje sankcija Rusiji.

(Ilustracija) (Ilustracija)

Kako su istakli visoki zvaničnici EU u Briselu, ministri mogu da usvoje smernice za predstojeće preispitivanje sankcija Rusiji krajem oktobra.

U Milanu je, posle susreta glavnih zapadnoevropskih vođa s Putinom i ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, italijanski premijer Mateo Renci izjavio da je "optimista". "Mada je potrebno vreme, idemo u dobrom pravcu dijaloga i mira", rekao je on.

Posle posebnog susreta nemačke kancelarke Angele Merkel i Putina u Milanu, Moskva je, međutim, saopštila da su u razgovoru ustanovljene duboke razlike oko uzroka ukrajinske krize i sadašnje tamošnje situacije, ali je obostrano podvučena nužnost razdvajanja sukobljenih strana na istoku Ukrajine.

Britanski premijer Dejvid Kameron je posle susreta evropskih lidera s Putinom i Porošenkom izjavio da su i ruski i ukrajinski predsednik "jasno rekli da ne žele 'zamrznuti sukob' u Ukrajini, a Putin ne želi podeljenu Ukrajinu".

Kameron je naveo da Rusija mora povući trupe i oružje, poštovati sporazume i priznavati vlasti izabrane na ukrajinskim izborima, jer inače ne mogu biti ukinute sankcije.




 

Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: