Moskva objavila "crnu listu" političara iz EU

Svetske vesti - Petak 29.05.2015 - 21:53

Moskva je objavila "crnu listu" s devedeset imena političara iz Evropske unije kojima je zabranjen ulazak u Rusiju.

Foto: gettyimages Foto: gettyimages

To je odgovor na sankcije koje joj je Unija zavela zbog Krima i Ukrajine, rekao je premijer Holandije Mark Rute.

- Rusija je juče predala listu raznim evropskim ambasadama i na njoj su oni koji više ne mogu da uđu u Rusiju - rekao je u redovnom obraćanju novinarima Rute i dodao da su na toj listi dvojica holandskih skupštinskih poslanika i holandski poslanik u Evropskom parlamentu.

Na toj listi je navodno između 80 i 90 imena, rekao je Rute. On je dodao da je to odgovor na zabrane putovanja koje je EU nametnula Moskvi zbog ruske aneksije Krima i navodnog učešća u istočnoj Ukrajini.

Predstavnica diplomatskog servisa EU u Briselu rekla je za AFP da je Rusija proteklih meseci zabranila nekolicini evropskih političara da uđu u Rusiju, ali do sada je odbijala da i objavi tu listu.

Rute je rekao da ruska "crna lista" nije zasnovana na međunarodnom zakonu, da nije transparentna i da bi mogla da se ospori na sudu.

Na listi se nalazi i Gi Verhofstad, šef Liberalne grupe u Evropskom parlamentu i bivši premijer Belgije, rekao je njegov portparol.
 

TANJUG

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: