Mučne scene kod "Bogorodice" - plač, kiša, smeće

Svetske vesti - Subota 22.08.2015 - 15:16

Hladno vreme, kiša i vetar su dodatno povećali dramu izbeglica na makedonsko-grčkoj granici, nedaleko od prelaza Bogorodica, nasuprot grčkom Evzoni.

Mnogo dece među migrantima. TANJUG - Tanja Valič Mnogo dece među migrantima. TANJUG - Tanja Valič

Na ničijoj zemlji, gde je u ovom trenutku oko hiljadu izbeglica, među kojima je mnogo dece, situacija je veoma teška, što dodatno pojačava nervozu migranata koji se nalaze u blatu i okruženi velikom količinom đubreta, javlja reporter Tanjuga sa lica mesta.

Policija novinarima ne dozvoljava razgovor sa migrantima, koji pak traže da novinari ugase kamere i prestanu da ih snimaju jer, kako kažu, nisu životinje.

Izbeglice su prljave, izmučene, od policije traže da ih propuste, a od novinara pomoć i zaštitu. Najčešće se čuje dečji plač.

Plaču mala deca, dok ona starija na engleskom ponavljaju: Gospodine, pustite nas da pređemo.

Incidenata nema, ali uslovi za njihov boravak na ničijoj zemlji su veoma loši. Na raspolaganju imaju desetak montažnih toaleta i cisternu sa vodom. Među migrantima su i jedna reportažna kola, stranih registarskih tablica.

Volonteri UNHCR-a im dele hranu, a pripadnici makedonske policije tvrde da se, upravo u tim trenucima, kada su prisutni i predstavnici nevladinih organizacija, migranti pretvaraju i pokušavaju da predstave svoju dramu većom nego što ona objektivno jeste.

Policajci tvrde i da će svi migrant biti propušteni, te da su oni tu da bi sprečili stampedo.

Ceo prizor dodatno potresnim čine stalne molbe starijih i dece da im se omogući prolaz.

Pripadnici policije sa štitovima povremeno utočište od nevremena nalaze u improvizovanim šatorima. Na terenu je i jedno vozilo za razbijanje demonstracija.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: