Napadi širom Iraka

Svetske vesti - Sreda 22.07.2015 - 13:05

U napadima automobila-bombe u Bagdadu i iračkoj provinciji Dijala u prethodnih nekoliko dana ubijeno je najmanje 30 osoba, saopštili su zvaničnici.

30 mrtvih u proteklih nekoliko dana FOTO: Tanjug/A.P. 30 mrtvih u proteklih nekoliko dana FOTO: Tanjug/A.P.
Odgovornost za većinu napada preuzela Islamska država.
 
Najsmrtonosniji napad dogodio se juče kada je eksplodirao automobil u blizini pijace na istoku iračke prestonice, a stradalo 19 osoba dok je 43 povređeno, rekli su policijski pukovnik i medicinsko osoblje za AFP.
 
Napad se dogodio u području koje većinski naseljavaju Šiiti, glavna meta džihadista poslednjih godina. 
 
Još četiri osobe su ubijene, a deset je ranjeno u sličnom napadu na jugu Bagdada u okrugu Zafaranija. 
 
Za oba bombaška napada odgovornost je preuzela ID poručivši da su meta bili šiitski militanti. 
 
Automobil-bomba je, takođe, eksplodirao u Tarmiji, gradu koji se nalazi severno od Bagdada, a tom prilikom pogođen je i zajednički punkt policije i vojske. 
 
Najmanje tri člana bezbednosnih snaga su poginula, a devetoro je ranjeno, navodi AFP. 
 
U još jednom jučerašnjem bombaškom napadu u gradu Mandali, koji se nalazi u provinciji Dijala, na granici sa Iranom, poginule su najmanje četiri osobe. 
 
Više desetina osoba je stradalo u eksploziji bombe u gradu Kan Bani-Sad, severno od Bagdada, a odgovornost za taj napad preuzela je Islamska država. 
 
Bagdad je u januaru objavio da su iračke snage oslobodile delove Dijale od džihadista, koji su grad zauzeli 2014. godine. 
 
Kako nemaju više stalne pozicije u toj provinciji, džihadisti su se vratili starim taktikama, koje podrazumevaju postavljenje eksploziva u automobilima, samoubilačke napade ili one tipa "baci i beži".
Tanjug/OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: