NASA testirala "leteći tanjir"

Svetske vesti - Nedelja 29.06.2014 - 13:02

Letelica u obliku "letećeg tanjira" došla je do poslednjeg sloja Zemljine atmosfere, a zatim se kontrolisano spustila do Pacifika, čime je uspešno završen test tehnologije kojom će ljudi leteti na Mars.

"Tanjir" neposredno pre testa

Balon, dovoljno veliki da popuni fudbalski stadion Rouz Baul u Pasadeni, za dva i po sata dostigao je visinu od 36.576 metara iznad Pacifika, preneo je Rojters.

Ovaj 150 miliona dolara vredan let testirao je novo vozilo i gigantski padobran, koji bi u budućnosti trebalo da spušta ljude na Mars.

Uprkos manjim problemima sa padobranom, koji se nije otvorio do kraja, NASA je misiju proglasila uspešnom.

Lansiranje LDSD je jednom već odloženo zbog nepovoljnih vremenskih prilika na Havajima.

Od sedamdesetih godina NASA je koristila isti dizajn padobrana za usporavanje lendera i rovera prilikom sletanja kroz atmosferu Marsa.

Svemirska agencija sada mora da koristi snažniji padobran, ako želi da lansira teže uređaje i na posletku astronaute na "Crvenu planetu".

NASA trenutno isprobava tehnologiju visoko u Zemljinoj atmosferi, jer su uslovi slični onim na Marsu.

Ranije je objavljeno da će agenciji biti potrebna pomoć Kine kako bi poslala ljude na Mars, što trenutni američki zakoni zabranjuju.

Zakon kaže da NASA ne može "razvijati, dizajnirati, planirati, proglasiti, primeniti ili izvršiti bilateralne odluke, programe, narudžbine ili ugovore bilo koje vrste".

Trenutno su samo SAD, Rusija i Kina sposobne da pošalju ljude u svemir.

Guardian, OK Radio, B92

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: