NATO: Rusko zveckanje nuklearnim oružjem opasno

Svetske vesti - Utorak 16.06.2015 - 19:33

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg optužio je danas Rusiju za "nuklearno zveckanje oružjem" koje je "opasno i destabilizujuće".

Retorika Moskve opravdava postupke NATO, tvrdi prvi čovek ove organizacije Retorika Moskve opravdava postupke NATO, tvrdi prvi čovek ove organizacije

Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin najavio planove za razvoj nuklearnih snaga, Stoltenberg je na konferenciji za novinare u Briselu, rekao da takva retorika Moskve objašnjava pojačanu spremnost snaga Alijanse da brani svoje članice.

"Ovo nuklearno zveckanje oružjem Rusije je neopravdano. Destabilizujuće je i opasno. To je, takođe, jedan od razloga što povećavamo gotovost naših snaga", kazao je Stoltenberg.

On je istakao da se tako postupa da bi se obezbedilo da NATO i u budućnosti bude alijansa "koja se brine za zaštitu svih saveznika protiv neprijatelja", preneo je Roters.

Putin je ranije danas, na otvaranju međunarodnog sajma naoružanja "Armija-2015", rekao da će ruska vlada nastaviti dosledno da posvećuje pažnju razvoju oružanih snaga i najavio da će ove godine u sastav oružja ući nova generacija interkontinentalnih raketa i početi testiranje novog radara.

"Ove godine 40 interkontinentalnih projektila nove generacije će ući u sastav oružja. Oni su u stanju da probiju najsavršenije sisteme protivraketne odbrane," rekao je Putin.

Putin je najvio da će u narednih nekoliko meseci biti obavljeno testiranje radara dugog dometa koje treba da sertifikuje vlada. "Kada postanu operativni oni će moći da kontrolišu zapadnu stratešku zonu," rekao je Putin, a prenosi Tas s.

Počevsi od 2015. identičan radar će biti napravljen za istočnu zonu, dodao je on.

B92

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: