NATO strahuje: Radioaktivni materijal u rukama ID

Svetske vesti - Četvrtak 11.06.2015 - 12:51

Islamska država poseduje dovoljne količine radioaktivnog materijala da bi mogla da napravi veliku "prljavu'' bombu, upozorila je australijska obaveštajna služba.

Nema pregovora sa onima koji propagiraju kult smrti. Nema pregovora sa onima koji propagiraju kult smrti.

NATO je izrazio zabrinutost zbog tih zaliha koje su u posedu ID, izjavila je ministarka spoljnih poslova Australije Dzuli Bišop.

Prema izveštaju australijske obaveštajne agencije, koji je preneo ,,Independent'', džihadisti poseduju radioaktivni materijal, u najvećoj meri ukraden iz vladinih objekata, u dovoljnim količinama da izgrade veliku i razarajuću prljavu bombu - eksploziv koji može da raseje radioaktivni materijal po velikoj površini.

Bišop je takođe, pozivajući se na izveštaje australijskog ministarstva odbrane i ministarstva spoljnih poslova, dodala da ekstremisti ID ,,nisu samo uzeli novac iz lokalnih banaka'' kada su prošli kroz ogromne prostore Iraka i Sirije.

Prema njenim rečima, NATO je zabrinut zbog materijala koje je ID prikupila iz bolnica i istraživačkih centara, a koji su bili dostupni samo vladama.

Australijska grupa, blok koji čini 40 država i koji se bori za prekid upotrebe hemijskog oružja, održao je prošle nedelje u Pertu sednicu povodom te situacije, prenosi sajt Raša Tudej.

Bišop je na tom sastanku govorila o strahu da ID koristi otrovne gasove poput hlora kao oružje.

Premijer Australije Toni Abot izjavio je da je Islamska država "kult smrti" sa globalnim ambicijama i da se sa džihadistima ne može pregovarati.

B92

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: