Ne kupujte lekove putem interneta

Zivot i stil - Sreda 07.10.2015 - 10:55

Više od 50 odsto lekova koji se prodaju na crno je lažno i potencijalno opasno

Podaci kažu da ovaj problem uopšte nije zanemarljiv; Foto: Getty Images Podaci kažu da ovaj problem uopšte nije zanemarljiv; Foto: Getty Images

Šta može da se desi mladima, ako popiju lek kupljen na crno i bez znanja stručnjaka ili odraslih?

Možda će samo izostati željeni efekat, ali isto tako mogu da se jave i brojne neželjene reakcije, koje mogu da budu toksične i veoma opasne po zdravlje.

Prema podacima, više od 50 odsto lekova koji se prodaju preko interneta je lažno i potencijalno opasno.

Da bi približili mladima koliko štetnih efekata mogu da imaju lekovi koji se uzimaju bez znanja odraslih, nekontrolisano i samo po preporuci vršnjaka, agencije za lekove Srbije i Italije, ALIMS i AIFA, u saradnji sa Evropskim direktoratom za kvalitet lekova i brigu o zdravlju Saveta Evrope napravili su strip "Lana Tafi", u formi interaktivne igre.

- Strip je rađen sa ciljem da mlade, koji nabavljaju lekove preko interneta i društvenih mreža, obrazujemo i upozorimo na opasnost od lažnih lekova koji se na taj način plasiraju neupućenim potrošačima - objašnjava magistar farmacije Pavle Zelić iz ALIMS, vođa projekta.

Takođe, mlađa deca mogu da dođu u kontakt sa njima, ako ih koriste starija braća i sestre, i treba ih obrazovati da nikako ne uzimaju lek sami.

Zelić kaže da se falsifikuju svi lekovi, ali najčešće anabolički steroidi, lekovi za mršavljenje...

- Mladi ove proizvode koriste uglavnom u rekreativne svrhe, i potpuno su nesvesni da time ozbiljno i dugoročno ugrožavaju svoje zdravlje - ukazuje Zelić.

- Strip ima naučnu osnovu, a psiholozi sa Univerziteta u Rimu i Veneciji su osmislili ključne poruke i kako ih preneti mladima.

Agencija ALIMS je ove preporuke uklopila u strip-scenarije i tekstualne materijale.

U crteže je to pretočio Boris Nenezić, diplomac akademije primenjenih umetnosti.

- Zasada imamo dogovor sa 10 škola u Beogradu i okolini, gde ćemo otići da pričamo sa decom i učiteljima i na kraju edukacije njima ćemo pokloniti strip - kaže Zelić.

- Namera nam je da na terenu kroz razgovor sa decom i učiteljima i nastavnicima zaključimo koliko je ovaj problem zastupljen među mladima u Srbiji.

S obzirom na podatke koji su dostupni iz okolnih zemalja, bojimo se da ovaj problem uopšte nije zanemarljiv.

Svi zainteresovani mogu da pogledaju strip na sajtu ALIMSA www.alims.gov.rs

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: