Nemačka šalje 1.200 vojnika protiv ID

Svetske vesti - Ponedeljak 30.11.2015 - 18:24

Nemačka vlada planira da uputi do 1.200 vojnika koji bi pomogli u borbi protiv ekstremističke Islamske države, izjavio je u ponedeljak portparol nemačkog Ministarstva odbrane Jens Flosdorf.

Nemačka vojska će pružati podršku snagama koalicije; Foto: AP/Uwe Schwitt Nemačka vojska će pružati podršku snagama koalicije; Foto: AP/Uwe Schwitt

Kabinet Angele Merkel bi u utorak trebalo da predloži tu misiju koju potom treba da odobri nemački parlament.

Glavnokomandujući nemačkog Bundesvera, general Folker Viker, juče je objavio da bi Nemačka mogla da pošalje 1.200 vojnika na Bliski istok do kraja godine kako bi pružila "uslužnu podršku" avionima i brodovima koalicije zemalja koje se bore protiv Islamske države.

Plan koji tek treba da odobri parlament ne uključuje direktno učešće u vazdušnoj ofanzivi koalicije, rekao je Viker za "Bild am zontag".

Nemačka javnost protivi se slanju svojih trupa u inostranstvo, izuzev u mirovnim misijama, jednim delom i zbog sećanja na militarizam nacista.

Nemački zvaničnici tvrde da kancelarka Angela Merkel razmatra veću ulogu ove države u borbi protiv džihadista Islamske države kako bi zauzvrat Berlin dobio podršku francuskog predsednika Fransoa Olanda za rešavanju izbegličke krize u Evropi.
 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: