Nepal: Nepoznata sudbina mnogih

Svetske vesti - Petak 01.05.2015 - 07:58

Broj poginulih u prošlonedeljnom razornom zemljotresu na Nepalu je porastao na 6.204, dok su povređene 13. 932 osobe.

Foto: Beta/AP Foto: Beta/AP

Zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale je najteže pogodio Nepal, ali i susedne oblasti u Indiji i Kini, gde je poginulo više od 100 ljudi, prenela je agencija AFP.

Crveni krst je saopštio da su gradovi i sela u blizini epicentra zemljotresa u centralnom Nepalu "gotovo potpuno uništeni".

Sudbina više hiljada ljudi u udaljenim predelima Nepala je i dalje nepoznata, pa vlada te zemlje procenjuje da bi ukupan broj žrtava mogao da premaši 10.000.

Napore spasavanja preživelih u izolovanim područjima, u kojima učestvuju spasilački timovi iz Nepala i iz medjunarodne zajednice, otežavaju loše vreme i odroni zemlje.

Juče je svet obišla vest da su u Katmanduu ispod ruševina dve srušene zgrade pronadjeni živi 15-godišnji dečak i žena u dvadesetima. U Nepalu je, medjutim, sve glasnije nezadovoljstvo gradjana odgovorom vlasti na katastrofu, pa su čak izbili i protesti.

Zvaničnici svetskih humanitarnih organizacija upozoravaju da će se narednih meseci, osim prve pomoći gradjanima i obnove razrušenih kuća, Nepal suočiti sa brojnim izazovima poput obnove uništenih sanitarnih prostorija i uklanjanje tela uginulih životinja.
 

TANJUG

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: