Neredi u Frankfurtu

Svetske vesti - Sreda 18.03.2015 - 07:41

Ispred novog sedišta Evropske centralne banke u Frankfurtu sukobili su se demonstranti i policija, prenosi Raša tudej. Povređen jedan policajac.

foto:Tanjug/AP foto:Tanjug/AP
Do sukoba je došlo između aktivista alijanse zvane "Blockupy"" i policije uoči današnjeg otvaranja nove zgrade Evropske centralne banke.
 
Kako prenose mediji, policija suzavcem pokušava da rastera demonstrante. 
 
Reporter kanala Raša tudej sa lica mesta javlja da helikopteri nadleću grad i da je ispaljena velika količina suzavca. 
 
"Vazduh je pun suzavca. Policajci su barikadama i bodljikavom žicom ogradili novu zgradu ECB", naveo je izveštač iz centra Frankfurta. 
 
On je dodao da su veoma rano jutros izbili prvi sukobi između policije i demonstranata, kao i da je zapaljen jedan policijski automobil, pa su policajci ispalili suzavac kako bi rasterali okupljene ljude. 
 
Oko nove zgrade ECB policija je postavila kordone. 
 
Nemačka novinska agencija DPA javlja da je u sukobima povređen jedan policajac nakon što su demonstranti snage bezbednsoti gađali kamenicama. Za sada nema informacija da li i među demonstrantima ima povređenih. 
 
Portparol nemačke policije je izjavila da je u sukobima povređen najmanje jedan policajac pošto su levičarski demonstranti bacali kamenice na službu obezbeđenja ispred zgrade ECB. 
 
Zapaljeno je i više policijskih automobila, a demonstranti su blokirali glavni most preko reke Majne. 
 
Policija je juče u Frankfurtu barikadama i bodljikavom žicom okružila novo sedište Evropske centralne banke. 
 
Kako je saopšteno, to je urađeno da bi potencijalno nasilne demonstracije protiv mera štednje i kapitalizma bile sprečene. 
 
Levičarski aktivista okupljeni u međunarodni pokret "Bokjupaj" (Blockupy) su prethodno najavili da je cilj njihovih aktivista da, u skladu sa protivljenjem vladinim merama štednje, danas blokiraju novo sedište ECB, pred otvaranje zgrade. 
 
Očekuje se oko 10.000 demonstranata na glavnom trgu Remerberg u Frankfurtu, pošto su organizatori unajmili poseban voz za prevoz aktivista iz Berlina, kao i autobuse za prevoz iz ostalih delova Nemačke i drugih evropskih zemalja. 
 
ECB, zajedno sa Evropskom komisijom i Međunarodnim monetarnim fondom, deo je takozvane "trojke" koja nadzire poštovanje uslova za dobijanje kredita u finansijski problematičnim zemljama, poput Grčke.
B 92

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: