Nove žrtve u Ukrajini

Svetske vesti - Utorak 03.03.2015 - 14:38

Tri ukrajinska vojnika su ubijena a devet ih je ranjeno u poslednja 24 časa na istoku zemlje, gde traju sukobi vladinih i proruskih snaga, rekli su ukrajinski vojni izvori za agenciju Rojters.

foto: Beta foto: Beta

Nove žrtve u Ukrajini ukazuju na krhkost primirja koje je pre dve nedelje zaključeno između Kijeva i vođa proruskih snaga u istočnoj Ukrajini i koje je imalo za cilj da okonča sukob u kojem je do sada stradalo 6.000 ljudi, prenosi Tanjug.

Vojni izvor koji je želeo da ostane anoniman, nije izneo dodatne detalje, a portparol vojske je rekao u ranijoj izjavi da su proruske snage juče granatirale ukrajinske pozicije 22 puta.

Evropa i SAD se nadaju da bi sporazum koji je dogovoren u Minsku prošlog meseca mogao da doprinese smanjivanju tenzija u konfliktu koji je doveo do toga da veze između Rusije i Zapada budu na najnižem nivou još od vremena Hladnog rata.

Ukrajina i proruske snage svakodnevno se međusobno optužuju za oružane napade koji, kako ocenjuje Rojters, usporavaju primenu mirovnog ugovora iz Minska, koji predviđa i povlačenje teške artiljerije.

Proruske snage su pozvale novinare da posvedoče da je oružje uklonjeno sa linije fronta, ali Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju navodi da ne može da potvrdi da je oružje povučeno zato što im nije dozvoljen pristup mestu na koje je oružje premešteno.

RTS

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: