Novi broj "Šarlija"

Svetske vesti - Sreda 14.01.2015 - 08:20

Novi broj francuskog satiričkog nedeljnika "Šarli ebdo", na kojem rade preživeli članovi redakcije desetkovane u prošlonedeljnom masakru u Parizu, svakako će sadržavati karikature proroka Muhameda, objavio je advokat tog lista Rišar Malka.

Naslovnica novog broja Naslovnica novog broja

Na naslovnoj strani će se nalaziti Muhamed koji drži natpis na kom piše:"Ja sam Šarli".

Na naslovnoj strani će pisati "Sve je oprošteno" iznad prikaza proroka Muhameda sa natpisom "Ja sam Šarli".

Karikaturu, koja je večeras dostavljena agenciji Frans pres, potpisao je Luc (Luz).

Ovaj broj koji su sastavili "preživeli" - Luc je jedan od preživelih posle napada prošle nedelje - biće štampan u tri miliona primeraka, u odnosu na 60.000 koliko ih je ranije obično izlazilo, i biće prodavan u 25 zemalja.

Specijalno izdanje lista, koje izlazi u sredu, biće štampano na 16 različitih jezika za čitaoce širom sveta, rekao je kolumnista "Šarli ebdoa" Patrik Pelu.

Malka je u izjavi za Francuski radio rekao da će se u novom broju prorok Muhamed, pored ostalih, "očigledno ponovo naći na meti satire, kako bismo pokazali da redakcija neće ni milimetra popustiti pred ekstremistima koji pokušavaju da je ućutkaju".

Braća Said i Šerif Kuaši, koja su u prošlu sredu u napadu na redakciju "Šarli ebdoa" ubili 12 ljudi, uključujući petoricu najboljih karikaturista i još tri člana redakcije, vikali su posle napada da su "osvetili proroka Muhameda".

List "Šarli ebdo" je u prošlosti više puta objavljivao satiričke karikature proroka Muhameda, što je u nekim muslimanskim zemljama izazvalo veliki bes i proteste. Redakcija francuskog lista je zbog pretnji radikalnih muslimana od 2006. imala policijsku zaštitu.
 

Tanjug, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: