Obama i Kastro razgovarali o saradnji

Svetske vesti - Sreda 30.09.2015 - 09:15

Predsednici SAD i Kube Barak Obama i Raul Kastro razgovarali su u utorak na marginama Generalne skupštine UN o dodatnim koracima koje bi vlade njihovih zemalja mogle da načine da bi produbile saradnju, saopštila je Bela kuća.

Kuba: 121 milijarda dolara štete zbog embarga; Foto: Getty Images Kuba: 121 milijarda dolara štete zbog embarga; Foto: Getty Images

To je prvi susret Obame i Kastra, posle istorijskog sastanka održanog u Panami u aprilu, jedan od retkih posle ponovnog uspostavljanja odnosa nekada neprijateljskih zemalja.

Obama je „pozdravio napredak u uspostavljanju diplomatskih odnosa i naglasio da će nastavak reformi na Kubi ojačati uticaj zakonskih izmena SAD”, preneo je Rojters.

Kastro je, u prvom govoru jednog kubanskog predsednika u UN od kada se njegov brat Fidel obratio na Milenijumskom samitu 2000. godine, juče rekao da bi normalni odnosi te zemlje sa SAD mogli da budu uspostavljeni samo ukoliko Vašington okonča trgovinski embargo prema njegovoj zemlji, vrati vojnu bazu Gvantanamo i prekine antikomunističku propagandu prema Kubi.

Obama je u jučerašnjem govoru rekao da je uveren da će Kongres ukinuti embargo, ali njegova administracija ne namerava da vrati bazu Gvantanamo, jer se trudi da zatvori sporni zatvor u njoj, preneo je Rojters.

Kuba procenjuje da je njena ekonomija pretrpela štetu od 121 milijarde dolara zbog embarga, koji je uveden kao kontramera na nacionalizaciju američke imovine na komunističkom ostrvu.

Od obnove diplomatskih odnosa sa Kubom u julu, administracija predsednika Baraka Obame podržala je ukidanje embarga, ali odluka leži na Kongresu, gde se republikanska većina protivi tom potezu.

O novom nacrtu rezolucije, u kojoj se osuđuje embargo protiv Kube, Generalna skupština UN trebalo bi da raspravlja na sednici narednog meseca.
 

Politika, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: