Obama sa ukrajinskim premijerom

Svetske vesti - Sreda 12.03.2014 - 09:01

Predsednik SAD-a Barak Obama razgovaraće s ukrajinskim prelaznim premijerom Arsenijem Jacenjukom u Beloj kući, kako bi potvrdio podrške Zapada novoj vladi u Kijevu.

Obama se sastaje sa Jacenjukom u Beloj kući (Foto: Kurir) Obama se sastaje sa Jacenjukom u Beloj kući (Foto: Kurir)
Podpredsednik SAD-a Džo Bajden, koji je bio zadužen za održavanje veze sa starom i novom ukrajinskom vladom, skratio je svoj boravak u Latinskoj Americi kako bi prisustvovao sastanku.
 
Očekuje se da će državni sekretar SAD Džon Keri, koji se sa Jacenjukom sreo u Kijevu prošle nedelje, takodje imati odvojeni sastanak s ukrajinskim premijerom.
 
Sastanak Obame i Jacenjuka biće održan u jeku priprema za održavanje  referenduma u nedelju u Krimu, proruskoj oblasti Ukrajine, na kom će stanovnici tog crnomorskog poluostrva odlučivati o tome žele li priključenje Rusiji ili da ostane u sastavu Ukrajine uz veća autonomna ovlašćenja.
 
SAD i Evropa su referendum proglasile nelegitimnim, tvrdeći da centralne ukrajinske vlasti moraju biti uključene u odlučivanje o ukrajinskoj teritoriji.
 
Jacenjuk je rekao da njegovoj zemlji treba pomoć Zapada kako bi se zaštitila od susedne Rusije, zemlje koja je, po njegovim rečima, "naoružana do zuba".
 
Portparol Bele kuće Džej Karni rekao je da poseta Jacenjuka treba da pošalje signal da SAD "snažno podržavaju Ukrajinu, ukrajinski narod i legitimitet nove ukrajinske vlade".
 
Beta

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: