Odsečena glava na poklon

Svetske vesti - Utorak 28.07.2015 - 14:26

Lider Islamske države Abu Bakr el Bagdadi dozvolio je jednoj ženi, koja je verski sudija, da odseče glavu drugoj ženi na ime svadbenog poklona, rekla je nekadašnja pripadnica te ekstremističke grupe britanskom listu "Dejli mejl".

zena zeni odsekla glavu kao svadbeni poklon FOTO: Profimedia zena zeni odsekla glavu kao svadbeni poklon FOTO: Profimedia
Sagovornica britanskog lista opisala je da je sudija za šerijat koja je izgubila muža u borbi i potom, prema zakonu Islamske države, morala da se ponovo uda, zatražila je da ubije neku "nevernicu" kao poklon za venčanje, prenosi Tanjug.
 
El Bagdadi joj je, kaže bivša članica Islamske države, ispunio želju, mada je insistirao na pravilu da ona može da uzme život samo drugoj ženi, pošto su u Islamskoj državi "muške" i "ženske" stvari strogo odvojene.
 
Žena koja je dala izjavu za Dejli mejl navodi da je radila za ženske sudije u sudu Islamske države u sirijskom gradu Majadinu, pre nego što je pobegla od zverskih zločina te grupe, a poslednja za koju je radila je odabrana kao "nevernica" kojoj će biti odsečena glava.
 
"Jedna od sudija, Tunišanka Roa Um Hotaba el Tunisi, tražila je od emira da joj odobri da odseče glavu nekoj 'nevernici' kao poklon za svadbu, a u to vreme je moja sudija Um Abdulah optužena za špijunažu u korist saudijske obaveštajne službe", priča sagovornica britanskog lista.
 
Prema njenim rečima, kazne za žene koje određuju sudovi Islamske države idu od novčanih kazni za nošenje "neislamske" odeće i bičevanja, preko prebijanja zbog razgovora sa strancima, do odsecanja udova zbog krađe, kamenovanja do smrti za preljubu i odsecanja glave za izdaju.
 
"Jedna žena je tako uhapšena zbog toga što je razgovarala sa muškarcem u prodavnici, iako je to bio njen muž. Izvedena je pred egipatskog sudiju (koja je žena), koja ju je osudila na stravično prebijanje. Bičevana je kao životinja sa 80 udaraca, na glavnom trgu pred svima, a kada je njen muž dokazao da je to njegova supruga, bilo je prekasno", seća se ona.
 
Kao još jedan primer zverstava koje čini Islamska država, bivša članica te organizacije opisuje kako je jedna devojka osuđena na smrt zbog špijunaže samo zbog toga što se u telefonskoj poruci preko aplikacije "Vot's ap" požalila svojoj sestri, koja živi u Damasku, na život u Islamskoj državi.
 
"Rekli su da je povezana sa režimom (sirijskog predsednika Bašara al) Asada, da je špijun. A ona je samo govorila istinu", ističe ona.
 
Nekadašnja članica Islamske države je, kako kaže, tokom dve godine, koliko je radila u tamošnjem sudu, bila očevidac "nebrojenih bičevanja i batina", a seća se i tri slučaja amputacije udova i jednog obezglavljivanja, koje su izveli dobrovoljci Islamske države na glavnom trgu.
 
Pored toga, kako navodi, Islamska država koristi decu kao obaveštajce koje patrole te organizacije, takozvane Hizbe, plaćaju da bi špijunirali drugu decu.
RTS/OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: