Opasna "Alijansa pet očiju"

Svetske vesti - Četvrtak 22.01.2015 - 07:37

Edvard Snouden u svojim najnovijim publikacijama, koje je objavio nemački "Špigel", ističe kako Sjedinjene Američke Države aktivno rade na pripremama za eventualni Treći svetski rat.

Snouden i dalje živi u Moskvi Snouden i dalje živi u Moskvi

Prema njegovim informacijama, osnovni cilj američke vlade je da se pozicionira kao globalni gospodar interneta, a u tu svrhu je pokrenut projekat razvijanja tajnog programa pod nazivom "Politerain".

Na ovom projektu je angažovana "armija informatičkih ratnika" koji na raspolaganju imaju najnapredniju internet tehnologiju, a čiji je cilj da realizuju tzv. TAO (Tailored Access Operations) napade, pomoću kojih su u stanju da manipulišu i preuzimaju kontrolu nad neprijateljskim računarima, kao i da ih unište.

Snouden navodi kako se ovaj projekat sprovodi već osam godina i kako je za to vreme najverovatnije razvijeno više strategija internet-ratovanja.

Pomoću ovog programa bi bilo moguće ograničiti zalihe pijaće vode na neprijateljskim ciljevima, ukidati im električnu energiju, a laka meta hakerskih napada bi bili i aerodromi.

Prema objavljenim podacima, neki od najuspešnijih američkih akcija sprovedenih pomoću ovog programa su kreiranje virusa "Stuxnet" pomoću kog je paralisan iranski nuklearni program, kao i kreiranje virusa "Regin" pomoću kog su se američke snage uspešno infiltrirale u računarsku mrežu nemačkih vlasti, a za ovaj virus se vezuje i skandal oko špijuniranja Evropske komisije.

"Špigel" prenosi kako je pet zemalja umešano u projekat kontrole interneta. Takozvanu "Alijansu pet očiju" čine SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland. Osim toga, Snouden je još jednom skrenuo pažnju da Sjedinjene Države prisluškuju većinu međunarodno relevantnih novinara, elektronskih i štampanih medija i drugih sredstava komunikacije.
 

Sigel, Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: