OPEK tvrdi: Nafta ostaje nisko

Svetske vesti - Sreda 10.06.2015 - 19:15

OPEK predviđa da će tražnja nafte ove godine porasti, ali i upozorava da će uporno visok nivo globalnih zaliha tog energenta držati cene niskim.

Sve veća tražnja za naftom Sve veća tražnja za naftom

OPEK je zadržao prognozu tražnje nafte od 92,5 miliona barela dnevno, što predstavlja rast od 1,18 miliona barela po danu u odnosu na 2014, prenosi agencija Frans pres.

Cene nafte su u maju premašile 60 dolara po barelu, što je najviši nivo od početka godine, zahvaljujući jačanju tražnje i drugim faktorima, uključujući geopolitičke turbulencije, navodi organizacija.

Cene "crnog zlata" su od juna prošle do kraja januara ove godine oslabile 60 odsto, a u januaru su se spustile na rekordno niskih 45 dolara, delom zbog snažne prozivodnje nafte iz škriljaca u SAD.

OPEK, koji tradicionalno brani cene nafte smanjenjem prozivodnje, iznenadio je tržišta u novembru kada je promenio strategiju i zadržao postojeći nivo proizvodnje od 30 miliona barela dnevno, što je protumačeno kao pokušaj da zadrži tržišni udeo i izvrši pritisak na američke proizvodjače nafte iz škriljaca, kojima je potrebna visoka cena nafte da bi bili profitabilni.

Saudijska Arabija je u maju povećala proizvodnju na najviši nivo u poslednje tri decenije od 10,33 miliona barela po danu.

B92

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: