Orban: Pravimo još veću ogradu na granici

Svetske vesti - Petak 26.08.2016 - 17:41

BUDIMPEŠTA/VARŠAVA - Mađarska planira da izgradi još jednu ogradu na svojoj južnoj granici sa Srbijom, kako bi sprečila ulazak migranata, izjavio je u petak mađarski premijer Viktor Orban.

Mađari se plaše novog talasa izbeglica; Foto: Beta/AP Mađari se plaše novog talasa izbeglica; Foto: Beta/AP

Orban je rekao da će nova ograda, koja će biti izgrađena pored već postojeće, ojačati odbranu kako bi se sprečio eventualni priliv na stotine hiljada ljudi ukoliko se turska politika prema migrantskom pitanju promeni, preneo je Rojters.

"U toku su tehničke pripreme za podizanje obimnijeg odbrambenog sistema pored već postojeće linije odbrane koja je (prošle godine) brzo izgrađena", naveo je Orban.

Britanska agencija navodi da je ograda, podignuta duž mađarske južne granice sa Srbijom i Hrvatskom značajno smanjila priliv migranata.

Za zajedničku evropsku vojsku

Orban je rekao da bi Evropska unija trebalo da počne da radi na formiranju zajedničke evropske vojske.

Oštar kritičar migracione politike EU, mađarski premijer je istakao je da bi bezbednost trebalo da bude prioritet Evrope.

"Trebalo bi da pitanje bezbednosti istaknemo kao prioritet i da započnemo proces zajedničke evropske vojske", rekao je Orban, preneo je Rojters.

On je to izjavio na konferenciji za novinare posle sastanka "Varšavske grupe" sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Varšavi.

Sijarto: Moguć novi talas izbeglica, zato treba novi zid

Moguć je novi izbeglički talas i moramo se zaštititi, rekao je  u petak mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ,objašnjavajući zašto je njegova zemlja odlučila da gradi novi zid na granici.

Novi događaji na Bliskom istoku i u regionu i izazovi s kojima je suočen sporazum između EU i Turske govore da nije moguće isključiti novi izbeglički talas, rekao je Sijarto na marginama Dubrovnik foruma.

"Moramo se zaštititi, ograda je bila toliko puta probijena, moramo biti sigurni da neće biti probijanja s juga, i to je razlog gradnje novog zida", objasnio je i dodao da novu ogradu treba početi graditi što je pre moguće.

On je ocenio neprihvatljivim predlog mađarskog poslanika da se na ogradu postave svinjske glave kako bi se odvratile izbeglice koje uglavnom dolaze iz muslimanskih zemalja i dodao da, inače, za taj predlog, o kojem su izvestili brojni mediji, nije čuo.

Budimpešta je uvek govorila u procesu pregovaranja o sporazumu između EU i Turske da taj sporazum ne može biti jedini instrument jer "nas ne može zaštititi od novog talasa", rekao je Sijarto, prenosi Hina.

On smatra da Unija nije napravila potrebne korake da se zaštiti od migrantskog talasa s juga.

"Svi su mislili da je migracija gotova, ali to nije tako", rekao je on, dodajući da se zato Budimpešta mora organizovati kako bi se zaštitila.

"Štiteći sebe štitimo i zemlje severno i zapadno od nas", dodao je on

RTV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: