Papa u Sarajevu

Svetske vesti - Subota 06.06.2015 - 10:44

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, nalazi se jednodnevnoj posetu Sarajevu. Hiljade hodočasnika jutros je preplavilo ulice grada krećući se ka fudbalskom stadionu Koševo gde je papa frenetično dočekan.

Papa na stadionu Koševo Papa na stadionu Koševo

Avion Alitalije s delegacijom iz Vatikana, predvođenom papom Franjom, na Sarajevski aerodrom sleteo je jutros nešto pre devet časova, prenosi Klix.ba.

Papu je na Aerodromu dočekala višečlana delegacija predvođena članom Predsedništva BiH, nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem i apostolskim nuncijem Luiđijem Pecutom.

Na dočeku je bio i vojnik sa zastavom i jedinica Oružanih snaga BiH, kao i 144 mališana u narodnim nošnjama iz cele BiH.

Papa Franjo je nakon dolaska na aerodrom stugao pred zgradu Predsedništva BiH gde su ga dočekali brojni građani i vernici koji neće prisustvovati misi na Koševu.

Nakon vojnih počasti i predstavljanja delegacija BiH i Vatikana završen je svečani doček i usledio je sastanak vatikanskog poglavara i članova Predsedništva BiH.

Puštanjem belih golubica ispred zgrade Predsedništva BiH, papa Franja simbolično je poslao poruku mira i ljubavi.

Broj hodočasnika koji su se prijavili za prisustvo misi juče uveče dostigao je 67.000 ljudi, jer su organizatori preduzeli sve da se to omogući i onima koji su propustili ranije zadane rokove za prijavu, navodi agencija Hina.

U tišini stadiona, papa Franja u svom papamobilu, zajedno sa vrhbosanskim Vinkom Puljićem, obišao je jedan krug, a ta pozdravna manifestacija praćena je pesmom “Hrist na žalu” iz jevnađelja po Luki.

Procenjuje se da na samom stadionu ima oko 65 hiljada ljudi.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uručio je papi ključeve Grada Sarajeva.

Centralna manifestacija dočeka i papino obraćanje održava se na stadionu Koševo, gde je na 25 metara visokom postolju postavljen oltar, posebno izrađen za ovu priliku u Tomislavgradu.

Već od ranih jutarnjih sati na stadion Koševo su počele da dolaze na hiljade vernika, a stadion je već u devet časova ujutru bio prepun, javio je reporter portala Klix.ba.

Binom i oltarom dominira veliki krst s raspetim Hristom, težak oko 250 kilograma i izrađen od hrastovine.

Treći papinski pohod BiH ujedno je prva takva poseta koja će imati i državnički karakter, za razliku od onih iz 1997. i 2003. kada je tadašnji papa Ivan Pavle Drugi boravio u pastoralnom pohodu Sarajevu, odnosno Banjaluci.


Uoči dolaska u Sarajevo papa je poručio da dolazi katolicima, ali i svima drugima u Sarajevu i BiH i pozvao sve da mu se pridruže u molitvi da njegova poseta donese "plodove" za hrišćansku zajednicu, ali i za čitavo društvo.
 
Reformator i ljubitelj opere koji se vernicima obraća i jednostavnim "braćo i sestre" ne putuje puno i ovo će mu biti, tek, osmo putovanje u inostranstvo za dve godine - u BiH dolazi nakon poseta Šri Lanki i Filiipinima, Turskoj, Francuskoj, Albaniji, Južnoj Koreji, te Izraelu, Jordanu i Palestini.

Podsećajući da je "Mir vama" moto predstojećeg pohoda, papa je u poruci naveo da dolazi "kao brat i glasnik mira", kako bi svima izrazio "svoje poštovanje i prijateljstvo", katolicima u BiH uputio ohrabrenje da budu uz svoje sugrađane, pridonoseći izgradnji društva koje "kroči prema miru, suživotu i saradnji".

Sarajevo je već danima u znaku papine posete, čiji lik na plakatima i logo "Mir vama, kao i zastave Vatikana, krase bosansku prestonicu prepunu turista kojima lokalni prodavci na Baščaršiji nude i suvenire sa likom pape Franje koji su postali "ozbiljna konkurencija" onima sa slikom gradskih simbila - Većnice, Katedrale, Vučka, Sebilja...

Od ranih jutarnjih sati bosanska prestonica je praktično "pod opsadom", prenose lokalni mediji.

Organizatori tvrde da je bezbednosno stanje pod punim nadzorom i da su nadležni spremni da reaguju na svaki mogući izazov, kao i da nema nikakvih uznemirujućih nagoveštaja o mogućem ugrožavanju bezbednosti.

Ništa se, međutim, ne prepušta slučaju, pa će posetu pape koji je svojim ponašanjem osvojio vernike, ali je hladnim ostavio mnoge u Crkvi i Vatikanu, obezbeđivati, prema nezvaničnim podacima, čak 10.000 pripadnika bezbednosnih službi i žandarmerija Vatikana.

Već od sedam časova, pa sve do 20 sati, sarajevske ulice na glavnoj trasi kretanja pape biće blokirane i saobraćaj će se odvijati po posebnom režimu.

Sve vezano za događaj u koji je, prema preliminarnim procenama, do sada utrošeno oko dva miliona konvertibilnih maraka (milion evra) do tančina je isplanirano.

Jedan od glavnih momenata posete, koja će trajati desetak sati, biće popodne kada je zakazan međuverski sastanak na kojem će papa razgovarati s predstavnicima katoličke, pravoslavne, muslimanske i jevrejske vere.

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, koji će predvoditi delegaciju SPC, dolazak pape vidi kao verski događaj od važnosti prvenstveno za Katoličku crkvu, a njegov susret sa pravoslavnima tokom te posete je, kako kaže Tanjugu, događaj koji budi nadu i šalje ohrabrujuću poruku.

Ističe da, imajući u vidu da ovaj susret treba da se dogodi u Sarajevu, gradu u kojem je, podseća, živeo najveći broj hrišćana u BiH, među kojima je bilo Hristovih sledbenika i zapadnog i istočnog obreda, daje ovom susretu još bitniji predznak.

"Tužna je činjenica da je danas broj hrišćana u gradu na Miljacki gotovo zanemarljiv, te papin dolazak doživljavamo i kao ohrabrenje i priznanje postojanog svedočanstva preostalih vernika Hristove vere u Sarajevu", ukazao je vladika Grigorije.

Očekuje se da će papu Franju u Sarajevu dočekati više od 65.000 vernika iz svih država regiona Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije, ali i Albanije i Austrije...

Iz Islamske zajednice u BiH poseti će prisustvovati 50 članova na čelu sa poglavarom te verske zajednice Huseinom Kavazovićem. Jevrejsku zajednicu će predstavljati 29 članova, na čelu sa Jakobom Fincijem, a katoličku delegaciju od 58 članova predvodiće vrhobosanski nadbiskup, kardinal Puljić.

Zvaničnici iz verskog života mesecima unazad apeluju da ovu posetu, kao centar interesovanja svetske javnosti, treba vešto politički iskoristiti, kako bi BiH poslala poruku pomirljive i perspektivne sredine, sa evropskom perspektivom.

Tanjug, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: