Papa u Tirani

Svetske vesti - Nedelja 21.09.2014 - 09:27

Papa Franja doputovao je danas u jednodnevnu posetu Albaniji, a vlasti te zemlje pojačale su mere bezbednosti zbog upozorenja da bi džihadisti Islamske države mogli da planiraju napad na poglavara Rimokatoličke crkve u toj većinski muslimanskoj zemlji.

Papa Franja sa vernicima Papa Franja sa vernicima

Na ulicama Tirane od juče je policija u civilu, dok će još 2.500 policajaca biti raspoređeno tokom papine posete, prve jednoj evropskoj zemlji od kada je preuzeo dužnost.

Irački ambasador u Vatikanu, upozorio je uoči posete, da bi 77-godišnji poglavar Rimokatoličke crkve mogao da se nađe u opasnosti od pripadnika Islamske države, pošto je Sveta stolica podržala američke vazdušne napade na ciljeve džihadista u Irak, što je redak izuzetak u njenoj miroljubivoj politici rešavanja sukoba.

U intervjuu italijanskom dnevniku "Nacione" (La Nazione) ove nedelje, irački ambasador u Vatikanu Habib Al Sadr rekao je da je ID "jasno saopštila" da "žele da ubiju papu".

- Pretnja papi je verodostojna - rekao je on.

Vatikan je, međutim, poručio da će zadržati iste mere bezbednosti kao i prilikom ostalih poseta, tokom kojih papa ima običaj da se meša i pozdravlja s okupljenim narodom.

Papa Franja koristiće na misi u Tirani isto vozilo otvorenog krova u kojem izlazi i na Trg svetog Petra, poručio je Vatikan.

Papina poseta uslediće dan pošto su italijanski mediji objavili da su na Trgu svetog Petra pojačane mere bezbednosti, pošto su obaveštajne službe doznale za mogući plan za napad na Vatikan i da bi papa mogao biti u opasnosti.

"Mesađero" (Il Mešaggero) piše da je jedna strana bezbednosna služba upozorila Italiju nakon što je presrela komunikaciju između dva Arapina, u kojoj se pominjao "demonstrativni čin u sredu kod Vatikana".

AFP podseća da je sreda dan u kom papa održava javnu audijenciju na trgu ispred Bazilike svetog Petra.

Ranija upozorenja da ekstremisti Islamske države kuju zaveru da napadnu papu Vatikan je odbacio, ali je bezbednost ipak povećana za njegove audijencije sredom i nedeljom, navodi "Mesađero".

U Tirani trenutno teku pripreme za posetu pape Franje, gradske službe čiste ulice i postavljaju cveće duž putanje kojom će se on kretati.

Po gradu su postavljeni bilbordi s fotografijom nasmejanog pape, s uzdignutom rukom i porukom: "Poručujem svim ljudima:moguće je raditi zajedno!".

Povodom posete, prodavci nude posebne suvenire, a albanska pošta štampala je markicu sa slikom pape.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: