Papa: Veliki prasak se desio

Svetske vesti - Utorak 28.10.2014 - 12:43

Papa Franja izjavio je, suprotno stavovima kracionizma koje je zagovarao njegov prethodnik, da se veliki prasak desio, kao i evolucija i da te naučne teorije nisu u suprotnosti sa teorijom o postojanju vrhovnog tvorca.

- Evolucija i Veliki prasak su se zaista dogodili. Bog nije mađioničar sa čarobnim štapićem - rekao je papa Franja.
 
On je kazao da teorije velikog praska, evolucije i postojanja vrhovnog tvorca nisu u suprotsnosti već "zahtevaju jedna drugu".
 
- Kada čitamo o stvaranju čoveka u "Knjizi postanja", zamišljamo boga kao mađioničara sa čarobnim štapićem koji može da uradi šta god poželi, ali nije tako. On je stvorio ljudska bića i dozvolio im da se razvijaju. Evolucija nije nespojiva sa teorijom o postanju, već se nadovezuje na nju, jer je prvo bilo potrebno da bog stvori čoveka da bi mogao da se razvija - rekao je papa.
 
Katolička crkva je dugo poricala teoriju evolucije, sve dok papa Pije XII nije otvorio vrata teoriji o Velikom prasku. Papa Jovan Pavle Drugi je 1996. otišao korak dalje i izjavio da evolucija "nije samo hipoteza već dokazana činjenica".
 
 
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: