Pariska policija znala za napad?

Svetske vesti - Sreda 18.11.2015 - 12:03

Deset dana pre nego što su u Parizu izvedeni pogubni napadi, pariska policija znala da šestočlana grupa priprema teroristički napad velikih razmera na prestonicu, ali tu informaciju nije prosledila francuskoj obaveštajnoj službi, tvrdi kanal "Frans 24".

Informacija nije prosleđena obaveštajcima; Foto: AFP Informacija nije prosleđena obaveštajcima; Foto: AFP

Ova informacija se pojavila iz obaveštajne jedinice perfekture pariske policije, a potpisana je početkom novembra, kako kažu dva odvojena izvora za Frans 24.

U tom izveštaju se spominje grupa od šest osoba koje žive u 18. arondismanu u severnom delu Pariza, kao i jedan sirijski državljanin koji falisfikuje sirijske pasoše.

Oni su, navodno, radili na "nečemu krupnom".

Francuski istražitelji su pronašli lažni sirijski pasoš na mestu jednog od nekoliko samoubilačkih bombaških napada nadomak nacionalnog francuskog stadiona i veruju da bi jedan sirijski državljanin mogao biti umešan u napade izvedene 13. novembra.

Međutim, nema informacije u vezi sa prisustvom bilo koje od šest osoba koje se spominju u izveštaju pariske policije među teroristima koji su odgovorni za napade od petka.

Policija se sada pita zašto ta informacija nije prosleđena unutrašnjoj obaveštajnoj službi Francuske, DGSI.

Francuski bezbednosni ekspert Šarl Peligrini rekao je za Frans 24 da je obaveštajna jedinica prefekture pariske policije možda želela da na raspolaganju ima više vremena da istraži o toj grupi.

"Možda je jedinica za terorizam pariske prefekture utvrdila da ta informacija nije vredna prosleđivanja, ili pak da je reč o ljudskoj grešci", kaže Markus Karlson.

Do potencijalnog propusta u obaveštavanju došlo je nekoliko meseci nakon što je Francuska usvojila novi zakon kojim se državi daju velika nadzorna ovlašćenja, podseća francuski kanal.

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: