Pariz: Kako odgovoriti na teror?

Svetske vesti - Nedelja 15.11.2015 - 13:11

Teroristički napadi u Parizu su širom sveta otvorili pitanje kako odgovoriti na takvu vrstu nasilja.

Gradovi u celom svetu u bojama Francuske u znak solidarnosti; Foto: Twitter Gradovi u celom svetu u bojama Francuske u znak solidarnosti; Foto: Twitter

Na hiljade francuskih vojnika raspoređeno je oko Pariza i na turističkim odredištima u jednom od najposečenijih gradova na Planeti.

Oko 3.000 dodatnih vojnika je mobilisano, dok francuske vlasti rade na identifikaciji bombaša samoubica i hvatanju potencijalnih saučesnika koji su i dalje na slobodi.

Francuske vlasti su posebno zabrinute zbog opasnosti od stotina francuskih islamista, za koje se zna da su proveli izvesno vreme u Siriji.
 
Muslimanske grupe u Francuskoj su oštro osudile sve napade, mada su neki zabrinuti zbog reakcije velike većine umerene muslimanske zajednice, protiv Francuske.
 
Širom Evrope, izbeglice koje su pobegle od rata u Siriji, strahuju da će napadi u Parizu podstaći zemlje EU da podignu još ograda na granicama i uvesti druge prepreke u njiihovom nastojanju da započnu novi život.

Zemlje širom sveta obložile su svoje zvanične zgrade u boje francuske zastave čime odaju počast žrtvama ili su kao na Ajfelovom tornju i njujorškom Empajer stejt buildingu u mraku da izraze svoje žaljenje za žrtvama, piše Njujork tajms.
 
Sirijski pasoš je pronađen pored tela čoveka koji je izvršio napad na francuski nacionalni stadijum što, izgleda, sugeriše da je isti prošao kroz Grčku i Srbiju i ušao u EU prošlog meseca.

Francuski predsednik Fransoa Oland je rekao da bi Francuska, koja već učestvuje u bombardovanju cilja džihadista u okviru međunarodne koaliciji koju predvode SAD, povećala svoje vojne napore da uništi IS.

Cela nacija je obavijena u žalosti. Zastave su spuštene i vrata Notr Dama su zatvorena za turiste kao i mnogi druga odredišta u Parizu, uz planirana posebna bogosluženja za porodice žrtava.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: