Pavelićev pištolj na aukciji u SAD

Svetske vesti - Nedelja 09.11.2014 - 15:53

Lični pištolj predsednika Nezavisne države Hrvatske (NDH) Ante Pavelića, izrađen posebno za njega, s njegovim monogramom i slovom U, našao se u katalogu najpoznatije američke aukcijske kuće za oružje “Rok Ajlend”.

(Foto: dnevno.hr) (Foto: dnevno.hr)

Američki aukcionar ga prodaje po početnoj ceni od 25.000 američkih dolara. Prema pisanjima “Jutarnjeg lista”, pretpostavlja se da će Pavelićev pištolj novog vlasnika naći među imućnim hrvatskim emigrantima, posebno u Australiji.

Vlasnik pištolja, čiji identitet se krije, državljanin je SAD, muškarac srednjih godina koji je rođen u Hrvatskoj i potiče iz antifašističke porodice. Pištolj je nasledio od oca koji je bio istaknuti učesnik Narodnooslobodilačke borbe, a posle Drugog svetskog rata sve do penzije radio je kao ugledni jugoslovenski diplomata.

Nije poznato gde se pištolj nalazio od 1945. do 1967. godine niti kako je stigao u ruke čoveku iz diplomatije.  

Pouzdano se zna da je pištolj koji su mu poklonili nacisti, čelični "Valter" s drškom obloženom slonovačom, nađen među Pavelićevim ličnim stvarima u njegovoj kancelariji u današnjim Banskim dvorima na zagrebačkom Markovom trgu.

Ustaški vođa pobegao je iz Hrvatske 6. maja 1945, samo dva dana pre nego što je Titova vojska ušla u Zagreb.

Fabrički su na dršku od slonovače s jedne strane ugravirani stilizovani inicijali AP, a sa druge hrvatska šahovnica sa slovom U, koja je bila simbol Pavelićeve države.

Američki stručnjaci za oružje nimalo ne sumnjaju da je pištolj zaista pripadao Antu Paveliću, a utvrdili su i da je bio korišćen.
 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: