Plenković na udaru HDZ-ove desnice

Svetske vesti - Ponedeljak 24.10.2016 - 12:52

Zagreb -- Hrvatski premijer Andrej Plenković tvrdi da nije primetio nezadovoljstvo među biračima zbog neulaska u novu vladu bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića

"Mali ustanak na društvenim mrežama protiv premijera" FOTO: Boris Scitar/Pixsell

Međutim, na društvenim mrežama i desnim portalima "kipti pravi mali ustanak" članova i simpatizera HDZ-a protiv, kako navode, zuluma njihovog premijera.

Po društvenim mrežama, naime, šire se fotografije pocepanih članskih karata članova HDZ s besnim kletvama upućenim Plenkoviću, koga proglašavaju izdajnikom.

Ipak, nije realno očekivati da će HDZ-ovi desničari napustiti tu stranku i osnovati novu, piše zagrebački Jutarnji list.

U centru Zagreba se održavaju protesti, doduše, malobrojni ali glasni, koji u ime, navodno, kapitulantskog HDZ-a veličaju Hasanbegovića, a desni kolumnisti tvrde da je novi šef HDZ-a "podvio rep" pred “levom kulturnom hegemonijom".

Hasanbegović je u hrvatskoj javnosti postao poznat u vladi Tomislava Karamarka tako što je negirao antifašizam, a koketirao sa ustaštvom, zbog čega je bio meta mnogih kritika od domaćih i inostranih predstavnika, od kojih su mnogi tražili njegovu hitnu smenu.

Čini se, piše zagrebački dnevnik, kao da je tek uspostavljena vlada suočena sa žestokim udarom desnice, strašno nezadovoljne nekim premijerovim kadrovskim odlukama.

Akteri pobune javno se odriču Plenkovića, uz psovke i uvrede, i tvrde da više nikada neće glasati za HDZ, a prvi test će biti predstojeći lokalni izbori u Hrvatskoj.

“U čemu je problem jednog dela desnog elektorata s Andrejom Plenkovićem? Koliko je pokret razočaranih hadezeovaca masovan?

Hoće li šef HDZ-a zaista više problema imati s vlastitim biračkim telom, pa čak i članstvom, nego s opozicijom?

Što je spin, a što su fakti u najnovijoj desničarskoj kampanji, koja se pokušava zavaljati Hrvatskom”, pitanja su na koja odgovara ovaj hrvatski dnevnik.

Podseća da je cela gungula pokrenuta tvrdnjom da je premijer Plenković brutalno šutnuo Zlatka Hasanbegovića.

Protestanti na zagrebačkom Trgu tvrde da je novokomponovana zvezda desnice smenjena, a notorni Bujanec, inače crnokošuljaški maneken, javno nariče da su ga “odbacili kao psa”.

Bivši ministar nije, međutim, ni sminjen ni odbačen, navodi list i dodaje da Hasanbegović samo nije ponovo izabran za ministra.

Kao što mandat nisu ponovili ni još neki HDZ-ovi članovi bivše, Oreškovićeve vlade.

Ali niko od toga nije pravio dramu ni dizao bunu, zato što svaki premijer ima pravo da sastavlja svoj kabinet i zato što niko nije pretplaćen na ministarsku funkciju.

Dodaje se i da se Hasanbegović ponašao kao da je Ministarstvo kulture njegovo nasledno pravo, pa je sebi, nimalo pametno i taktički kontraproduktivno, čak dozvoljavao da u tom pogledu javno reketira Plenkovića.

Na pitanje da li je Plenković prevario glasače HDZ, list konstatuje da naravno nije i podseća da je Plenković odmah objavio da stranka na čijem je čelu namerava da vodi politiku desnog centra, a nikako desnice.

"Oni koji vrište da ih je izneverio i prevario zapravo traže da Plenković sada prevari svoje birače i HDZ vrati tamo gde je nekad bio.

Traže da se vrati ekstremnoj politici Tomislava Karamarka i njegovim kadrovima", navodi list i ističe da je ta politika doživela svoj izborni slom, a Hasanbegović, kao jedan od njenih najvažnijih ne samo eksponenata, nego i kreatora, teško je kontaminiran.

Zato ga je, kažu, premijer morao izostaviti.

Ta odluka je, prema pisanju lista, sasvim u skladu s najavama da će graditi novi HDZ.

"Na tragu svojih izbornih obećanja u ministarski je izlog morao staviti neke nove ljude. Sve drugo bilo bi prevara.

Da je Hasanbegovića ostavio za ministra, Plenković bi izdao vlastite proklamacije i političku verodostojnost", navodi list.

List konstatuje i da svako ima pravo na izražavanje svog stava, pa tako i nekim Plenkovićevim kadrovskim potezima revoltirani dio HDZ-ovih glasača.

Šteta što se ta pobuna često izražava govorom mržnje, navodi list i dodaje da nije novost da se svaki pokušaj modernizacije HDZ-a prvo sudari s unutrašnjim otporom i opstrukcijom iz vlastitih redova.

Ipak, Plenkovićevom vladom, pokazuju najnovija istraživanja, zadovoljno je 79 odsto HDZ-ovih birača, a među biračima levice respektabilnih 40 posto.

Ovaj medij smatra da protest u Zagrebu Hasanbegovića više kompromituje nego što ga osnažuje.

Otuda nagađanja da bi desničarsko jato moglo napustiti HDZ i osnovati neku svoju stranku nisu realna, tvrdi Jutarnji i dodaje da niko od njih neće odlepršati jer su svesni da samo u HDZ-u predstavljaju neku snagu.

"HDZ je od Hasanbegovića stvorio instant zvezdu tamnog sjaja, bez te podrške on ostaje samo još jedan od desnih lunatika bez stvarne političke težine", zaključuje Jutarnji.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: