Počeo samit G20

Svetske vesti - Subota 15.11.2014 - 14:01

U Australiji je počeo samit G20 - sastanak privredno najjačih zemalja sveta.

Najjači na okupu u Brizbejnu FOTO BETA Najjači na okupu u Brizbejnu FOTO BETA

Američki predsednik Barak Obama izjavio je u Brizbejnu da nedavni dogovor SAD i Kine o novim ciljevima u borbi protiv klimatskih promena pokazuje da je moguć dogovor o klimi na svetskom nivou.

"Ako SAD i Kina mogu da se o tome dogovore, onda i svet može da postigne takav dogovor", rekao je Obama u govoru održanom na početku samita G20 u Australiji.

Američki predsednik je rekao da je Kina prvi put prihvatila obaveze o klimi, "što predstavlja istorijski korak", dodajući da se ta zemlje, kao največu zagadjivač atmosfere u svetu, obavezala da do 2030.  godine smanji emisiju štetnih gasova sa efektom staklene bašte.

SAD su se, sa svoje strane, obavezale da do 2025. godine smanje širenje štetnih gasova za 26 odsto.

Obama je najavio da će SAD dati tri milijarde dolara za fond UN za pomoć siromašnim i ugroženim zemljama kako bi se bolje pripremile za klimatske promene i razvile obnovljive izvore energije.

Lideri pet zemalja u razvoju - Brazila, Rusije, Kine, Indije i Južne Afrike (BRICS) izrazili su uverenje da su njihove ekonomije dobro pripremljene i spremne da se suoče sa krizama.

Predstavnici tih zemlja u saopštenju, nakon sastanka na marginama Samita G20 u Brizbejnu, ukazali su da stabilna i dugoročna obnova nije postignuta šest godina posle početka globalne finansijske krize.

Razvoj tržišne ekonomije doprinosi globalnim ekonomskim aktivnostima kroz održavanje visoke stope rasta i pored nepovoljne situacije i negativnih posledica politike, posebno u monetarnoj sferi, koje vode velike razvijene zemlje.

Lideri BRICS-a podržali su napore G20 u toj oblasti, ali i istakli da su potrebne dodatne mere za održavanje globalne potražnje, posebno od razvijenih zemalja, prenosi TAS.

Oni su, takođe, izrazili razočaranost nesprovođenjem reformi Međunarodnog monetarnog fonda i predložili razgovor o daljim koracima, ako SAD ne budu ratifikovale reforme pre kraja ove godine.

Članice BRICS-a usposatviće privremeni odbor direktora nove banke za razvoj, čiji će izvršni direktor biti imenovan pre sledećeg Samita ove organizacije, najavljeno je u Brizbejnu.

Takođe lideri BRICS potvrdili su želju za saradnju sa drugim zemljama u borbi protiv ebole.

BETA, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: