Policajci optuženi za smrt mladića

Svetske vesti - Petak 01.05.2015 - 20:19

Tužiteljka Merilenda rekla je da je u slučaju smrti mladića tokom privođenja u Baltimoru u pitanju ubistvo i da je podignuta optužnica protiv šest policajaca.

Foto: Beta/AP Foto: Beta/AP

Jedan od policajaca, koji je vozio kombi u kojem je Fredi Grej zadobio povredu od koje je kasnije umro, optužen je za drugostepeno ubistvo.

Drugi policajci optuženi su za ubistvo iz nehata, napad i nelegalno hapšenje.

Tužiteljka Merilin Mozbi je dodala da su izdati nalozi za hapšenje svih šest policajaca koji su suspendovani posle smrti mladića.

Policajci nisu pružili Greju lekarsku pomoć, iako ju je više puta tražio, rekla je tužiteljka.

Tužiteljka Mozbi je izjavila da su policajci optužili Greja da je u pantalonama nosio nož "skakavac" koji nije dozvoljen zakonom, ali da je u stvari nosio dozvoljen nož i da nije bilo razloga za hapšenje.

Prethodno je saopšteno da je izveštaj s autopsije poslat tužilaštvu.

Afroamerikanac Fredi Grej (25) umro je 19. aprila zbog povrede kičme koju je zadobio pod nerazjašnjenim okolnostima nedelju dana ranije dok je bio u policijskom pritvoru.

Njegova smrt izazvala je višednevne proteste u Baltimoru, pošto su u SAD primetni sve veće nezadovoljstvo i tenzije zbog više ljudi koje su prethodnih meseci ubili policajci u nekoliko američkih gradova. Neki od njih su bili crnci i nenaoružani.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je od ključnog značaj da se razjasne sve okolnosti smrti Fredija Greja, mladog crnca, nedelju dana posle njegovog hapšenja u američkoj saveznoj državi Baltimor.

- Pravda mora da izađe na videlo - rekao je Obama u Beloj kući nekoliko minuta pošto je podignuta optužnica protiv šest policajaca.

Napominjići da još ne zna detalje optužnice, Obama je rekao da ne želi da komentariše tok istrage već da traži rasvetljavanje tog slučaja.

- Ono što građani Baltimora najviše žele, to je istina - rekao je američki predsednik i pozdravio to što su demonstrancije, posle nemira u ponedeljak uveče, narednih dana bile mirne.

Glavna tužiteljka, Merilin Mozbi izjavila je danas da je smrt crnca prilikom policijskog privođenja u Baltimoru, bila ubistvo i da je podignuta optužnica protiv šest policajaca.

Jedan od policajaca koji je vozio kombi u kojem je Fredi Grej zadobio povredu kičme od koje je umro, optužen je za teško ubistvo.

Grej je, kako je ubrdila istraga, bio vezan i bačen na pod kombija, a ne na sedištu, sa sigurnosnim pojasem.

Vozač je, kako se saznaje, namerno kombi vozio tako da Grej udara u zidove, pri čemu je polomio vrat.

Drugi policajci optuženi su za ubistvo iz nehata, za napad i nelegalno, bezrazložno hapšenje.

B92, BETA

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: