"Politički azil samo ako je opravdan"

Svetske vesti - Četvrtak 25.06.2015 - 19:36

Glavni dogovor dvodnevnog zasedanja lidera Evropske unije u Briselu će biti da se zaustavi masovni priliv ilegalne, "ekonomske imigracije".

Foto Beta/AP Foto Beta/AP

Kako se navodi, to će biti urađeno uz saradnju s mediteranskim i balkanskim zemljama.

To proizilazi iz nacrta zaključaka zasedanja, u koje je imala uvida agencija Beta, a predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je izjavio da je "ključno da se zaustavi ilegalna imigracija, a oni koji nemaju opravdanja za traženje azila neće imati nikakvog jemstva da će ostati u Evropi".

Tusk i više šefova država ili vlada EU su stavili do znanja da bi trebalo da se postigne dogovor da svaka članica Unije dobrovoljno prihvati izvestan broj od ukupno 40 hiljada azilanata, izbeglica iz ratova u Aziji i Africi koji su ilegalno došli u Italiju i Grčku.

Obavezujuće kvote za prerazmeštaj azilanata koje je predložila Evropska komisija su odbili Nemačka, Francuska, Poljska, Češka, Mađarska i Slovačka, a posebno je zahtevano da se unište bande organizovanog kriminala koje za velike svote novca uspevaju da ilegalno prebace imigrante u južne zemlje Evrope i Balkan.

U ponedeljak je pokrenuta u tom cilju pomorska vojna operacija EU, naročito da se spreči dosad najmasovniji dolazak izbeglica preko Libije, gde praktično nema države otkako su Velika Britanija, Francuska i NATO tamo srušile režim Muamera Gadafija.

Agencija za nadzor spoljnih granica Fronteks će biti zadužena da spasava ilegalne imigrante koji dođu u životnu opasnost, ali i da vraća sve one koji bi nelegalno pokušali da dođu u EU.

Fronteks je saopštio da od početka ove godine u EU ilegalno došlo 153 hiljade imigranata.

Nagli priliv imigranata je postao i ekonomski i politički problem unutar država Unije jer to izaziva veliko nezadovoljstvo svih slojeva građana, jača ne samo nacionalističku desnicu, već i ekstremiste i ugrožava demokratiju.

Opšti je zaključak da je u poslednje vreme, pošto je pojačan nadzor u moru prema Libiji, priliv imigranata naglo porastao preko Grčke i tranzitnih zemalja, Makedonije i

Srbije, do Mađarske, koja je posegla za krajnjom merom podizanja ograde na granici sa Srbijom, pozivajući se na to da su i Bugarska i Grčka podigle ograde prema Turskoj, a Španija u enklavama Seuta i Melilja prema Maroku.

Prema nacrtu zaključaka zasedanja vođa EU, "biće uspostavljene opremljene pogranične zone u zemljama EU na prvoj liniji" odakle dolaze ilegalni imigranti, uz podršku nacionalnih vlasti, Fronteksa i Europola.

Takođe su izvori zasedanja naveli mogućnost da se uspostave i sabirni centri za imigrante na severu Afrike, u Nigeru i Tunisu, a možda i drugim zemljama.

I, kako stoji u pripremnom dokumentu samita EU, "primena delotvorne politike vraćanja, readmisije i reintegracije onih koji ne ispune nužne uslove za dobijanje smeštaja i zaštite, jeste osnovna poluga bitke protiv ilegalne imigracije koja će pomoći da se razuvere oni koji stavljaju život u opasnost".

"Pokrenućemo sva sredstva da podstanemo vraćanje ilegalnih imigranata u zemlje porekla i tranzita", navodi se u nacrtu zaključaka samita evropske dvadesetosmorice i u tom cilju će visoka predstavnica EU Federika Mogerini "što pre moguće uspostaviti dijalog na visokom nivou sa zemljama iz kojih dolaze ilegalni imigranti".

Zvaničnici na zasedanju su novinarima rekli da je pitanje odlučnog zaustavljanja ilegalne imigracije postalo hitno krupno političko pitanje i naglasili da se "EU mora dobro pripremiti da se u budućnosti uhvati s još većim izazovima s tim u vezi.

B92

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: