Ponta priznao poraz

Svetske vesti - Nedelja 16.11.2014 - 22:12

Rumunski premijer Viktor Ponta priznao je poraz na ovonedeljnim predsedničkim izborima.

(Foto: bakuinfo.az) (Foto: bakuinfo.az)

Ponta je u prvom krugu predsedničkih izbora 2. novembra ubedljivo pobedio svog rivala Klausa Joanisa, a vodio je u anketama i uoči današnjih izbora.

- Pozvao sam Joanisa i čestitao mu - rekao je Ponta.

On je nakon toga, kako je preneo Rojters, rekao da neće podneti ostavku na mesto premijera i da će njegova vladajuća alijansa nastaviti da radi do parlamentarnih izbora, zakazanih za 2016. godinu.

- Odbijam bilo kakve glasine da ću podneti ostavku, sve dok me to ne upitaju da uradim moje kolege. Nema razloga za ostavkom - rekao je Ponta.

Od 14 kandidata, koliko ih je učestvovalo u prvom krugu predsedničkih izbora 2. novembra, Ponta je osvojio nešto više od 40 odsto glasova, dok je Joanisu pripalo 30,5 odsto glasova.

U Rumuniji, iako premijer ima izvršna ovlašćenja, predsednik imenuje premijera, sudije, tužioce, šefove obaveštajnih službi, a može i da zaustavi vladine predloge.

Ovi izbori smatraju se ključnim testom za Rumuniju koja, nakon dvogodišnje parališuće kohabitacije između političkih protivnika Ponte i Baseskua, mora što pre da sprovede reforme, naročito u javnoj administraciji.
 

Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: