Portugal: Proglašenje javne katastrofe zbog požara

Svetske vesti - Četvrtak 17.08.2017 - 17:13

LISABON - Portugalska vlada preduzima korake u donošenju dekreta o proglašenju državnog stanja javne katastrofe u toj zemlji, uoči za vikend prognoziranog porasta temperatura koje će uticati na širenje požara, prenosi AP.

3.000 vatrogasaca u Portugalu angažovano je na gašenju više od 150 požara FOTO: AP 3.000 vatrogasaca u Portugalu angažovano je na gašenju više od 150 požara FOTO: AP

Oko 3.000 vatrogasaca u Portugalu angažovano je na gašenju više od 150 požara koji bukte širom zemlje, a otežavajuću okolnost predstavlja toplo i suvo vreme koje podstiče vatru, podseća AP.

Proglašavanjem javne katastrofe vlasti će moći da mobilizuju hitna sredstva i ubrzaju preventivne reakcije, piše AP.

U saopštenju kancelarije premijera Antonio Košte navedeno je da će se premijer sutra sastati sa šefovima hitnih službi i predstavnicima oružanih snaga, kako bi se zajednički pripremili za novi porast temperature koje bi za vikend mogle da dostignu i 40 stepeni Celzijusa.

Portugal se već nedeljama suočava i bori sa šumskim požarima, a vlada je danas saopštila da najviše zabrinjavaju oblasti na severu i centru zemlje, kao i u zapadnim delovima najjužnijeg regiona Algarve.
 

RTV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: