Poseban status za Donjeck i Lugansk

Svetske vesti - Nedelja 07.09.2014 - 13:15

OEBS je objavio plan u 12 tačaka za primenu primirja u Ukrajini koji predviđa specijalni status za Donjecku i Lugansku oblast.

"Da se decentralizuje vlast, između ostalog time što će Ukrajina usvojiti zakon o privremenoj proceduri za lokalne vlasti u delovima Donjecke i Luganske oblasti (zakon o specijalnom statusu)", glasti jedna odredba iz Protokola. 
 
Druga odredba predviđa održavanje "prevremenih lokalnih izbora", u skladu sa priznanjem specijalnog statusa Donjecke i Luganske oblasti. 
 
Zvanični Kijev mora da nastavi sa "inkluzivnim svenacionalnim dijalogom", navodi se u Protokolu, koji je OEBS objavio jutros, zasad samo na ruskom. 
 
Plan u 12 tačaka takođe predviđa amnestiju za proruske snage u Donbasu. "Da se usvoji zakon koji zabranjuje krivično gonjenje ili kažnjavanje osoba u vezi sa događajima u pojedinim delovima Donjecke i Luganske oblasti", propisuje jedna od odredbi. 
 
Istovremeno, iz Ukrajine "treba da budu povučene sve nelegalne vojne formacije, vojna oprema, kao i militanti i plaćenici". 
 
 
 
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: