Postignut dogovor za Siriju

Svetske vesti - Petak 12.02.2016 - 08:29

Svetske sile dogovorile su u petak ujutro prekid neprijateljstava u Siriji, koji treba da stupi na snagu za nedelju dana, kao i dostavljanje hitne humanitarne pomoći u opkoljene sirijske gradove, ali ipak nisu uspele da postignu dogovor o potpunom prekidu vatre niti okončanju ruskih vazdušnih udara.

Sporazum stupa na snagu za nedelju dana; Foto: Beta/AP/SANA Sporazum stupa na snagu za nedelju dana; Foto: Beta/AP/SANA

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je rekao da Rusija neće obustaviti vazdušne napade u Siriji i dodao da se prekid neprijateljstva ne odnosi na takozvanu Islamsku državu i ogranak Al Kaide - Al NusraFront.

Džihadisti ID drže pod kontrolom velike delove Sirije i Iraka, podseća Rojters.

"Naše vazduhoplovne snage će nastaviti da deluju protiv tih organizacija", potvrdio je Lavrov.

SAD i njihovi evropski saveznici ističu da je mali deo ruskih vazdušnih udara usmeren protiv ID i Al Nusre, već Rusija uglavnom gađa opozicione snage, koje pokušavaju da svrgnu sa vlasti predsednika Sirije Bašara Asada, a imaju podršku Zapada.

Lavrov je naveo da bi mirovni pregovori u Ženevi trebalo da budu pokrenuti što je pre moguće i da bi na njima trebalo da učestvuju sve sirijske opozicione grupe.

On je dodao i da će prekid sukoba predstavljati težak zadatak.

Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond je, međutim, rekao da bi prekid sukoba mogao da uspe samo ako Rusija obustavi vazdušne udare kojima podržava napredovanje sirijskih državnih snaga u borbi protiv opozicije.

Zapadne diplomate upozoravaju da Rusija do sada nije iskazala nikakvo interesovanje za to da Asad ode sa vlasti i da radi na vojnoj pobedi u Siriji.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je juče upozorio da bi, ukoliko svetske sile ne uspeju da postignu dogovor o okončanju petogodišnjeg konflikta u Siriji, koji je dosad izazvao smrt četvrt miliona ljudi, izbegličku krizu i jačanje ID, rat u toj zemlji mogao da traje beskonačno ili čak izazove svetski rat.

Najveća sirijska opoziciona grupa je pozdravila plan koji su danas dogovorile svetske sile o prekidu neprijateljstva u Siriji, ali je ipak upozorila da dogovor mora da počne da se primenjuje i da će se tek tada oni pridružiti političkim razgovorima sa predstavnicima sirijske Vlade u Ženevi.

RTV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: