Potonuo brod sa 700 migranata

Svetske vesti - Nedelja 19.04.2015 - 15:04

Kod obala Libije potonuo brod koji je prevozio oko 700 migranata, javlja "Rojters". Kako je preneo AP, pronađena su tela 24 osobe, dok je 28 spaseno.

Foto: gettyimages (arhiva) Foto: gettyimages (arhiva)

Brod je prevozio između 500 i 700 imigranata, a prevrnuo se u ponoć po lokalnom vremenu, navodi BBC. Portparol italijanske obalske straže izjavio je da se brod prevrnuo oko 210 kilometara od Lampeduze i oko 27 kilometara od obale Libije.

Preživeli nagoveštavaju da je na brodu bilo više od 700 ljudi. Jedan od preživelih naveo je da se brod prevrnuo, kada je većina migranata prešla na jednu stranu, pošto im se približio trgovački brod, a oni su mislili da može da ih spase, prenosi Rojters.

Portparolka agencije UN za izbeglice Barbara Molinario izjavila je italijanskoj agenciji ANSA da za sada nije poznato koliko ima žrtava,
preneo je AP.

Ako se potvrdi broj poginulih, to će biti jedna od najgorih nesreća, tokom višedecenijske krize migranata u južnom Mediteranu, a ukupan broj mrtvih od početka godine premašiće 1.500.

- Bojimo se da je ovo tragedija zaista velikih razmera - izjavila je Sami za TV Skaj TG24. Italija je zvanično potvrdila da su brodovi mornarice uključni u operaciju spasavanja, kojom koordinira Italijanska obalska straža u Rimu.

ANSA prenosi da se brod prevrnuo u Sicilijanskom moreuzu i da je do sada nadjeno 21 telo.

U operaciju spasavanja uključeno je 20 brodova i tri helikoptera.

- Za sada je ovo operacija traženja i spasavanja, ali za neko vreme postaće samo potraga (za telima) - izjavio je porptarol obalske straže.

Malteški premijer Joseph Muscat izjavio je da strahuje da mnogi nisu preživeli.

Prema pisanju lista "Tajms of Malta", incident se dogodio nedaleko od libijskih voda, 120 milja južno od italijanskog ostrva Lampeduza.

Novinar ovog lista Mark Micalef rekao je za BBC da ovakvi incidenti "nisu uopšte neobični".

Spasilačke ekipe Italije proglasile su na tom području vanredno stanje oko ponoći.

Veruje se da se brod prevrnuo, kada je većina migranata prešla na jednu stranu, pošto im se približio trgovački brod, prenosi Rojters.

Italijanski brodovi, malteška mornarica i komercijalni brodovi uključeni su u operaciju spasavanja.

Nedavno se dogodila nesreća u kojoj se najmanje 400 migranata utopilo u pokušaju da iz Libije stignu do obala Italije.

Najnovija katastrofa traži jači odgovor Evrope, posle oštrih kritika misije "Triton", kojom je prošle godine zamenjena sveobuhvatnija italijanska operacija pretraživanja i spasavanja "Mare nostrum".

Bezakonje u Libiji, posle rusenja Gadafija, omogućilo je kriminalnim grupama krijumčara da nesmetano šalju čamce sa očajnim emigrantima iz Afrike i sa Bliskog istoka.

Prema proceni Međunarodne organizacije za migracije, oko 20.000 migranata je stiglo na italijansku obalu ove godine. To je manje nego u prva četiri meseca prošle godine, ali je broj mrtvih devet puta veći.

BETA, BBC, RTS, TANJUG

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: