Preminuo saudijski kralj

Svetske vesti - Petak 23.01.2015 - 08:04

Kralj Saudijske Arabije Abdulah bin Abdulaziz (90) umro u bolnici gde je od kraja decembra bio na lečenju zbog upale pluća.

Saudijski kralj Abdulah foto Beta - AP Saudijski kralj Abdulah foto Beta - AP

"Njegovo Visočanstvo Salman bin Abdulaziz Al Saud i svi članovi porodice i narod oplakuju kralja Abdulaha bin Abdulaziza, koji je preminuo u tačno 1 sati jutros", navodi se u saopštenju novog kralja Salmana državnom TV kanalu Saudijske Arabije.

Zvanično je i objavljeno da je Salman (79) postao novi kralj. Kralj Salman je odmah imenovao svog polubrata Mukrina za prestolonaslednika.

Kralj Abdulah došao je na presto 2005, posle smrti svog polubrata Fahda, ali on nezvanično vodi kraljevstvo od 1995. godine.

Ove godine izneo je niz upozorenja međunarodnoj zajednici povodom jačanja terorističke organizacije Islamska država.

"Terorističke grupe će napasti Evropu i SAD ako međunarodna zajednica protiv njih ne upotrebi kolektivnu moć i brzinu", izjavio je pre nekoliko meseci saudijski kralj Abdulah.

Kao kralj je uradio brojne reforme, uključujući i to da je ženama dao značajniju javnu ulogu. Često se sukobljavao sa verskim liderima.

Otkad je 2005. godine stupio na presto, a praktično i deceniju pre toga dok je bio regent, Abdulah je nastojao da moć svoje kraljevine kao značajnog proizvođača nafte upotrebi za preoblikovanje Bliskog Istoka, prenela je agencija AFP.

Njegov prioritet tokom vladanja je bio da se odupre uticaju rivalske države Iran, čije je stanovništvo većinski šiitsko, a zajedno sa drugim sunitskim monarsima sa Bliskog Istoka se takođe protivio talasu prodemokratskih protesta koji su početkom ove decenije zahvatil taj region, smatrajući te ustanke pretnjom po stabilnost Bliskog Istoka i po sopstvene tronove.

Kralj Abdulah je održavao istorijski bliske odnose sa zvaničnim Vašingtonom, ali je bilo i neslaganja, i to onda kada bi saudijski vladar pokušao da te odnose oblikuje prema interesima svoje kraljevine, navodi AP.

Abdulahu je smetalo što Bela kuća nije uspevala da postigne razrešenje izraelsko-palestinskog konflikta, a takođe je vršio pritisak na administraciju predsednika SAD Baraka Obame da zauzme oštriji stav prema Iranu i da odlučnije podrži sunitske pobunjenike u njihovom nastojanju da sa vlasti u Siriji svrgnu predsednika Bašara Asada.

Abdulah je rođen u Rijadu 1924. godine kao jedan od više desetina sinova osnivača Saudijske Arabije, kralja Abdul-Aziza Al Sauda. Završio je samo osnovno obrazovanje, a umesto učenja je bio više zainteresovan za jahanje konja i lov sa sokolovima.

Vaspitan je strogo, što pokazuje i podatak da je kao mladić proveo tri dana u zatvoru na nalog svog oca, koji ga je tako kaznio zato što nije ustupio svoju stolicu jednom posetiocu, protivno beduinskom gostoprimstvu.

Prestolonaslednikom je proglašen 1982. godine, kad je na presto došao njegov polubrat Fad. On je, međutim, 1995. godine doživeo moždani udar, pa je Abdulah kao regent praktično zaseo na tron. Zvanično je postao kralj 2005. godine.

Njegov cilj je bio da modernizuje kraljevinu, uključujući osposobljavanje radne snage i davanje većih prava ženama. Abdulah se snažno zalagao za obrazovanje, pa je u Saudijskoj Arabiji gradio univerzitete, a za studente van zemlje je povećavao stipendije.

Abdulah je po prvi put u istoriji svoje zemlje omogućio ženama mesto u savetu Šura, telu koje savetuje kralja i vladu, a obećao je i da će žene ove godine moći da glasaju i kandiduju se na opštinskim izborima, što su jedini izbori koji se održavaju u toj zemlji.

Pored toga, Abdulah je 2009. imenovao prvu ženu zamenicu ministra i omogućio da žene rade kao advokati, a saudijske sportistkinje su takođe prvi put učestvovale na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu.

"On je bio na čelu jedne države koja je polako napredovala, bilo sama ili pod njegovim vođstvom. Mislim da je ipak mogao da ima i veći uticaj na stvaranje modernije verzije islama", izjavila je Karen Eliot Haus, autorka knjige "O Saudijskoj Arabiji, njenom narodu, prošlosti, religiji i linijama podele".

Bilo kakva promena se, međutim, odvijala pod uslovima saudijske kraljevske porodice, navodi AP, podsećajući da je nakon Arapskog proleća 2011. zvanični Rijad oštro reagovao na svaki pokušaj izražavanja nezadovoljstva.

Tako su specijalci silom ugušili ulične demonstracije šiitske manjine, više desetina aktivista je bilo uhapšeno i sudilo im se na antiterorističkom sudu koji je osnovao upravo Abdulah.

Od tada saudijske vlasti pomnije prate drustvene medije, na kojima građani sve češće izražavaju bes zbog korupcije i visoke nezaposlenosti, a takođe zbijaju šale na račun monarhije.

Abdulaha je nadživelo više od 30 dece, koje je dobio u braku sa desetak žena.

BETA, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: