Prihvaćena abdikacija španskog kralja

Svetske vesti - Sreda 11.06.2014 - 13:53

Španski poslanici odobrili su većinom glasova abdikaciju kralja Huana Karlosa i time otvorili put njegovom sinu Felipeu da preuzme monarhiju.

(Foto: article.wn.com) (Foto: article.wn.com)
Za abdikaciju je glasalo 299 poslanika, 19 je bilo protiv i 23 uzdržanih posle rasprave u kojoj su male levičarske i regionalne partije pozvale na referendum o budućosti monarhije.
 
Taj predlog zakona mora da prodje i Senat - gornji dom parlamenta, o kome će senatori glasati 17. juna. 
 
Kralj Huan Karlos je 2. juna najavio povlačenje posle 39 godina provedenih na tronu. 
 
Nekada vrlo popularan Huan Karlos (76), koji je pomogao u tranziciji Španije u demokratiju 1970. tih godina posle Frankove diktature, izgubio je javnu podršku poslednjih godina zbog korupcijskih skandala i gafova. 
 
Njegova ćerka, princeza Kristina, i njen suprug Inaki Urdangarin su pod istragom zbog korupcije. 
 
Više hiljada ljudi se okupilo pre nekoliko dana na ulicama Madrida, sa zahtevom da se održi referendum o državnom uredjenju. 
 
Demonstranti su tražili da na referendumu glasačima bude postavljeno pitanje da li Španija treba da bude monarhija ili republika.
 
Tanjug, B92

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: