Prvom čoveku Katalonije preti hapšenje zbog referenduma

Svetske vesti - Utorak 26.09.2017 - 08:43

Madrid -- Glavni španski državni tužilac Hose Manuel Masa ne isključuje mogućnost hapšenja predsednika Katalonije Karlesa Pudždemona zbog insistiranja na referendumu.

Pudždemon bi mogao biti uhapšen zbog zlopotrebe javnih fondova FOTO: Getty Images Pudždemon bi mogao biti uhapšen zbog zlopotrebe javnih fondova FOTO: Getty Images

Katalonija namerava da održi referendum o nezavisnosti te španske pokrajine 1.oktobra, što Madrid smatra nelegalnim.

"Pravno gledano, mogu se ispunuti uslovi za hapšenje (Pudždemona). To je odluka koja je moguća, ali nismo razmotrili da bi trebalo da je donesemo", rekao je Masa.

Španski tužioci upozorili su da bi zvaničnici koji su uključeni u bilo kakve pripreme referenduma mogli biti optuženi za građansku neposlušnost, zloupotrebu položaja ili javnih fondova, prenosi AFP.

Masa je rekao da bi Pudždemon mogao biti uhapšen zbog zlopotrebe javnih fondova - zločin za koji je predviđena zatvorska kazna.

Tužioci su, takođe, rekli policiji da ispita i napore za promovisanje referenduma i naredili krivičnu istragu više od 700 katalonskih gradonačelnika, koji su obećali da će sarađivati u vezi sa glasanjem na referendumu.

Španska vlada proglasila je najavljeni referendum o nezavisnosti Katalonije neustavnim, a ove nedelje Madrid je pokrenuo veliku policijsku i pravnu akciju protiv onih koji učestvuju u njegovoj organizaciji.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: