Putin: Rešenje za Siriju kroz podršku Asadu

Svetske vesti - Petak 25.09.2015 - 08:58

Rešenje za sirijsku krizu je samo u jačanju aktuelne legitimne vlade Sirije i njenom podsticanju na dijalog, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Treba pružiti podršku sirijskim vlastima u borbi protiv terorizma. Foto:rtvslobomir.com Treba pružiti podršku sirijskim vlastima u borbi protiv terorizma. Foto:rtvslobomir.com
Osim toga treba pružiti pomoć sirijskim vlastima u borbi protiv terorizma, izjavio je Putin u intervjuu američkoj TV "Si-Bi-ES" (CBS) uoči odlaska na zasedanje Generalne skupštine UN.
 
"Da, u pravu ste", odgovorio je Putin na pitanje da li njegova zemlja pokušava da spase sirijsko rukovodstvo sa predsednikom Bašarom el-Asadom na čelu, prenele su agencije deo intervjua koji je američka TV postavila na internet, a koji će u potpunosti biti emitovan u nedelju.
 
"Po mom dubokom uverenju, postupanje u drugom pravcu, usmereno na rušenje legitimne vlade, stvoriće situaciju koja se može videti u drugim zemljama regiona ili u drugim regionima, na primer u Libiji, gde su razrušene državne institucije", rekao je predsednik Rusije, dodajući da se "na žalost, slična situacija uočava i u Iraku".
 
"Nema drugog načina za rešenje sirijske krize osim jačanja aktuelnih državnih institucija i pomoći njima u borbi protiv terorizma, uz istovremeno podsticanje na dijalog sa zdravim delom opozicije i sprovođenje reformi", kazao je Putin, a prenosi RIA Novosti.
 
Putin je u intervjuu za emisiju "60 minuta" CBS-a rekao da "samo sirijski narod ima pravo da rešava ko i kako će vladati zemljom".
 
Prenoseći izvod iz intervjua, AFP podseća da će se Putin sledeće sedmice sresti sa američkim predsednikom Barakom Obamom na marginama zasedanja GS UN i ocenjuje da je najnovija izjava ruskog predsednika samo naglasila jaz između dva lidera.
 
Vašington insistira da je Asadov brutalan tretman sopstvenog naroda koren uzroka sirijskog konflikta i da je omogućio pojavljivanje ekstremističke grupe "Islamska država", dok Moskva smatra da je džihadistička pretnja nastala posle pogrešne američke okupacije Iraka i vazdušnih napada NATO-a koji je pomagao libijskim pobunjenicima da zbace libijskog lidera Moamera el-Gadafija.
 
RIA Novosti podseća da je krajem juna Putin predložio sirijskom rukovodstvu i zemljama regiona, uključujući Tursku, Jordan i Saudijsku Arabiju, udruživanje radi borbe protiv ID, kao i da Moskva poziva međunarodnu koaliciju predvođenu SAD-om da sarađuju sa sirijskim vlastima u borbi protiv ID pod okriljem Saveta bezbednosti UN.
 
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: