Putin: Rusija ne teži dominaciji, ali...

Svetske vesti - Petak 19.06.2015 - 19:47

Rusija ne teži dominaciji ili da ima status supersile, ali želi da SAD sa zapadnim saveznicima poštuju njene interese, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Foto Beta, AP Foto Beta, AP

Kako navodi Asošiejted pres, Putin je na najvećem ekonomskom skupu u Rusiji nastojao da ohrabri investitore koji su uplašeni zbog recesije u zemlji i krizi u susednoj Ukrajini zbog koje su odnosi Rusije i Zapada pali na najnižu tačku od završetka Hladnog rata.

Putin je ponovio niz optužbi na račun SAD, ali se čini i da je uputio pomirljive signale, pozvavši na snažnije međunarodne napore u borbi protiv ekstremističke organizacije Islamska država, na zaustavljanje širenja oružja za masovno uništavanje, borbu protiv epidemija i borbu s drugim globalnim izazovima.

Predsednik Rusije je insistirao na tome da Rusija želi uspeh mirovnog sporazuma za Ukrajinu postignutog u februaru u Minsku, rekavši da će sukobi prestati čim Ukrajina omogući šira prava pobunjenim regionima na istoku zemlje, amnestira pobunjenike i tamo sazove lokalne izbore.

Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju da krši mirovni sporazum time što pobunjenike i dalje podržava ljudstvom i oružjem. Moskva to poriče.

Putin je rekao na skupu da se pobunjenici samo brane od napada ukrajinske vojske i dodao: "Kad se bude pokušalo s rešavanjem problema političkim sredstvima, tog oružja će nestati."

Takođe je rekao da su Rusi i Ukrajinci jedan narod sa zajedničkom budućnošću uprkos trenutnoj krizi, ali je dodao da Ukrajina ima suvereno pravo da izabere sopstveni put.

Putin je rekao da će Zapad samom sebi naškoditi sa sankcijama koje je uveo protiv Rusije i ocenio da je ruska ekonomija na putu oporavaka, a da je potrošnja u zemlji oživljava.

Prema njegovim rečima, SAD i Evropska unija su izazvale ukrajinsku krizu jer su odbijale da uzmu u obzir "legitimne interese Rusije". "Gurali su nas do linije sa koje nismo mogli da se povučemo. Rusija ne želi ni hegemoniju niti nekakav efemerni status supersile", rekao je Putin.

Sa druge strane, izjavio je da Rusija želi saradnju sa Zapadom u borbi protiv globalnih pretnji i izazova.

Islamsku državu je nazvao "apsolutnim zlom" protiv kojeg je potrebna snažnija zajednička akcija, a u vezi sa iranskim nuklearnim programom rekao je da Rusija želi da sporazum o tom problematičnom pitanju bude potpisan do kraja meseca, uz opasku da Teheranu ne bi trebalo postavljati "neispunjive" zahteve.

Putin je izrazio spremnost da sirijskog predsednika Bašara el Asada podstakne na razgovore o mirnom ustupanju vlasti. Prema Putinovim rečima, Moskva podržava sirijskog lidera jer ne želi da u Siriji pobede radikalne snage koje bi sprovele vladavinu terora.

B92

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: