Rasulo u Španiji: Treći izbori za godinu dana?

Svetske vesti - Ponedeljak 29.08.2016 - 18:28

Glavna opoziciona Socijalistička partija u Španiji odbila je da podrži napore premijera Marijana Rahoja da formira manjinsku vladu.

Marijano Rahoj nije uspeo da formira manjinsku vladu; Foto: Getty Images Marijano Rahoj nije uspeo da formira manjinsku vladu; Foto: Getty Images

Time je zemlja na korak bliža ponovnom održavanju izbora - trećim za godinu dana.

"Naši glasači su glasali da se oslobode Rahoja", rekao je lider Socijalističke partije Pedro Sančes posle polučasovnog sastanka sa Rahojom.

Španija je bez vlade već osam meseci. Konzervativna Narodna partija Rahoja je odnela pobedu na izborima, ali nije uspela da obezbedi apsolutnu većinu.

Rahoj je sklopio dogovor sa manjom liberalnom partijom Sijudadanos, čime je obezbedio 170 glasova u parlamentu sa 350 mesta, ali je to za šest manje nego što mu je potrebno da bi u sredu formirao vladu.

Ako za dva dana vlada ne bude formirana, Španci će ponovo glasati 25. decembra.

Španci su prvi put izašli na parlamentarne izbore u decembru prošle godine, ali nijedna stranka nije osvojila potrebnu većinu, što se ponovilo i u junu ove godine.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: