Republika Srpska dobila Vladu

Svetske vesti - Četvrtak 18.12.2014 - 08:16

Skupština Republike Srpske izabrala je u sredu novu Vladu, na čijem je čelu ponovo Željka Cvijanović.

Nova-stara premijerka Republike Srpske (Foto: snsdbl.com) Nova-stara premijerka Republike Srpske (Foto: snsdbl.com)
Izbor Vlade koju predvodi članica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), podržala su 44 poslanika vladajuće koalicije SNSD-DNS-SP, dok je 37 poslanika srpskih opozicionih stranaka i koalicije "Domovina" glasalo protiv.
 
Poslanici opozicije ocenili su da je vlast SNSD koja traje devet godina, izazvala ekonomski i finansijski krah Republike Srpske i da ostanak dosadašnje premijerke ne daje nikakvu nadu u napredak. Oni su dodali da javni dug iznosi više od četiri milijarde maraka (oko dve milijarde evra). 
 
Poslanici opozicije su ukazali i da je sporan kredibilitet i legitimitet nove Vlade RS, jer je Željka Cvijanović direktno uključena u "političku korupciju", odnosno u "kupovinu poslanika" za formiranje skupštinske većine o čemu je objavljen i audio-snimak. 
 
Ministar finansija u novoj Vladi Republike Srpske ostaje Zoran Tegeltija, Dragan Bogdanić je ponovo ministar zdravlja i socijalne zaštite, Srebrenka Golić će i dalje voditi Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Stevo Mirjanić ostao je na čelu Ministarstva poljoprivrede, a Jasmin Komić ponovo vodi Ministarstvo nauke i tehnologije. 
 
Novi ministar unutrašnjih poslova je Dragan Lukač, a za ministra pravde izabran je Anton Kasipović. Zlatan Klokić novi je ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS. 
 
Predsednik Socijalističe partije Petar Đokić je postao ministar industrije, energetike i rudarstva, Milenko Savanović iz Mrkonjić Grada je na čelu resora rada i boračko-invalidske zaštite, Jasmina Davidović iz Foče je nova ministarka porodice, omladine i sporta, a Predrag Gluhaković iz Brčkog je ministar trgovine i turizma. 
 
Neđo Trninić,(DNS)  privrednik iz Birča, je novi ministar saobraćaja i veza, ministarka uprave i lokalne samouprave ostaje Lejla Rešić, dok će na čelu resora prosvete biti Dane Malešević iz Gradiške. 
 
Davor Čordaš iz HDZ BiH ostao je na mestu ministra za izbegla i raseljena lica. 
 
U skladu sa ustavnim odredbama o konstitutivnosti naroda, sastav Vlade odražava nacionalnu strukturu stanovništva RS: osam ministara su Srbi, pet Bošnjaci, a četiri su Hrvati. 
 
Izbor nove Vlade RS treba da potvrdi Veće naroda RS, čije konstituisanje još nije završeno.
 
B92, Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: